24. maj 2023.24. maj 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Produžetak porodiljskog odsustva zbog nege deteta, da ili ne?

Roditelji se u periodu kada dete napuni 11 meseci života susreću sa teškoćama oko dalje organizacije brige o detetu zbog povratka, obično majke, na radno mesto, te pribegavaju raznim mehanizmima poput korišćenja različitih bolovanja, godišnjih odmora i sl.

Posebno otežavajuća okolnost predstavlja to što se polazak u vrtić vrši u septembru, te roditelji dece rođene početkom godine stavlja u položaj potpune nemoći ukoliko nemaju pomoć i podršku šire porodice.

Krajem prethodne godine ministarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić, najavila je nove mere populacione politike, a koje se odnose na produžetak porodiljskog odsustva za rođenje prvog i drugog deteta i to za prvo dete sa 12 na 15 meseci, a za drugo dete sa 12 na 18 meseci.

Kako je ministarka istakla u Ministarstvu za brigu o porodici i demogragiju počelo se sa izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom nakon čega se očekuje da će zakon ući u Skupštinsku proceduru što će omogućiti da se pomenuta mera počne primenjivati polovinom 2023. godine, a što bi roditeljima svakako donelo niz benefita.

Produžetak odsustva prilikom rođenja trećeg i četvrtog deteta na 24 meseca ranije je realizovana.
Roditelji se u periodu kada dete napuni 11 meseci života susreću sa teškoćama oko dalje organizacije brige o detetu zbog povratka, obično majke, na radno mesto, te pribegavaju raznim mehanizmima poput korišćenja različitih bolovanja, godišnjih odmora i sl.

Posebno otežavajuća okolnost predstavlja to što se polazak u vrtić vrši u septembru, te roditelji dece rođene početkom godine stavlja u položaj potpune nemoći ukoliko nemaju pomoć i podršku šire porodice. Produžetkom odsustva bi se ovakvi i slični problemi predupredili i predstvaljali bi značajnu podršku i podsticaj povećanja nataliteta.

Kao i sve mere i ova pored svojih prednosti ima i određenih nedostataka, te tako ne možemo zaboraviti one roditelje, pretežno majke, koje su posvećene razvoju karijere, zbog čega neće biti zadovoljne iznetim predlogom.

Isto tako imamo i situacije u praksi da određene kompanije imaju prećutan dogovor sa svojim zaposlenima da žene posle porođaja moraju ranije da se vrate na posao, pa čak i posle tri meseca, te da ukoliko se ne vrate i ostanu na bolovanju do kraja, nakon isteka dobijaju otkaz. Takođe, ne smemo zaboraviti ni majke koje su preduzetnice i koje moraju da se vrate mnogo ranije na radno mesto, zbog čega im predložena mera ne ide u prilog.

Svaka izmena nailazi na prihvatanja i negodovanje, pa i ova. Ono što je evidentno jeste da se javnost uzburkala nakon najavljene promene, ali na žalost, od tada do danas konkternih odgovora na pitanje da li će i kada doći do izmene zakona i uvođenja pomenute mere, nema.

Anketiranjem trudnica dolazimo do različitih stavova u pogledu uvođenja ovakvih promena, ali je svakako evidentno preovladavanje pozitivnih stavova, te većina smatra da predlog produžetka odsustva radi nege deteta ima pre svega motivišuće dejstvo i da su na uzrastu od 15, 16 meseci prevaziđeni određeni izazovi u razvoju deteta, što olakšava njegovo uključivanje u kolektiv nego na uzrastu od 11,12 meseci, kao i da bi celokupne povoljnije okolnosti uticale i na produktivnost majke pri povratku na radno mesto.

Autorka Katarina Matić
Foto: pixabay

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa