26. maj 2023.26. maj 2023.
Gimnazijalci u ulozi edukatora (Foto: Glas Podrinja)

Gimnazijalci u ulozi edukatora (Foto: Glas Podrinja)

Đaci u Teslinom svetu na Sajmu nauke u CSU

Teslin transformator, roboti, mikroskopi, mikrobit, epruvete na radionicama i edukativnim predavanjima, sa nizom zanimljivih pitanja i odgovora, obeležili su poslednji dan Festivala „Nikola Tesla“ u Centru za stručno usavršavanje (CSU), kada je organizovan Sajam nauke. Predstavnici šabačkih osnovnih i dve srednje škole, kao i Akademija strukovnih studija, demonstrirali su znanje i kreativnost.
Nagrađeni najbolji na likovnom konkursu (Foto: Glas Podrinja)

Uz prigodan muzički program koji su izveli učenici OŠ „Vuk Karadžić“, manifestacija je otvorena uručenjem priznanja najboljima na likovnom konkursu posvećenom velikom naučniku.
Radovi inspirisani Teslom (Foto: Glas Podrinja)

-U mlađoj kategoriji nagrađene su učenica Milica Maksimović, 4/2, Osnovna škola „Vuk Karadžić“, učiteljica Tatjana Čolić i Ana Vasić, 3/3, OŠ „Stojan Novaković“, učiteljica Sanja Lekić. U starijoj kategoriji najbolji su bili radovi učenika: Vasilija Vučkovića, 5/2, OŠ „Janko Veselinović“, nastavnica Radmila Bajić, Valentine Petrović, 8/1, OŠ „Kralj Aleksandar Karađorđević“, nastavnik Čedomir Tucić, koji je bio mentor i nagrađenoj Dunji Tanacković, 7/1 iz iste škole- navela je stručna saradnica u CSU Ivana Bogićević.

Odsek za medicinske i poslovno- tehnološke studije (Foto: Glas Podrinja)

Festival otvara niz programa koji će u narednom periodu biti posvećeni Nikoli Tesli, uz angažovanje struke i mladih naraštaja. Osnivanje Teslinog kluba na inicijativu Tesline naučne fondacije iz Filadelfije omogućilo je CSU da doprinese afirmaciji njegovog dela.

-Želimo da podstaknemo inovativne i proaktivne profesore da se kroz prezentaciju Teslinog lika i dela afirmišu u naučnom i istraživačkom radu. Istovremeno, tako ćemo motivisati i učenike da se bave naučnim i istraživačkim radom, da razvijaju logičko i kritičko razmišljanje. Potrudićemo se da budemo primer dobre prakse i iniciramo osnivanje Teslinih klubova u drugim gradovima i sredinama, jer su upravo oni generatori razvoja mladih naučnika i istraživača u zemlji i inostranstvu- istakao je direktor Centra za stručno usavršavanje Branko Filipović.


Aleksandra Ostojić iz Osnovne škole Majur pokazala je kako se može isprogramirati dečja igra.
Aleksandra Ostojić (levo) (Foto: Glas Podrinja)

-Na malom džepnom računaru koji se naziva mikrobit isprogramirali smo dečju igru „Kamen, papir, makaze“ i još mnoštvo programa uz pomoć naših nastavnika. Ti programi mogu da se instaliraju na dva ili više mikrobita, pa da se deca igraju i nauče nešto novo kroz igru- objasnila je Aleksandra.


Lazar Vojinović, učenik petog razreda Osnovne škole „Nata Jeličić“, prezentovao je vožnju dronova.
Lazar Vojinović (Foto: Glas Podrinja)

-Pokazao sam šta sve dron može da izvede, kako se vrti u krug, okreće, pa ponovo poleti, ima mnogo mogućnosti. Tri- četiri meseca smo se pripremali, prošli smo na Okružno takmičenje u upravljanju dronom, zauzeli treće mesto, pa smo na Republičkom zauzeli sedmo mesto- ispričao je Lazar.


Priče o ostalim zanimljivim izumima đaka čitajte u narednim brojevima i na portalu Glasa Podrinja.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa