28. oktobar 2023.28. okt 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Nastavak rada Vlade na unapređenju kvaliteta vazduha u Srbiji

Vlada Republike Srbije saopštila je da nastavlja da radi na merama za zaštitu i unapređenje vazduha u Republici Srbiji. Kao prioritetne aktivnosti utvrđene su zamena energenata u domaćinstvima i javnim objektima onim koju su ekološki prihvatljivi, unapređenje energetske efikasnosti, pošumljavanje, zabrana paljenja strnjike, zamena starih vozila i povećanje broja elektro punjača na javnim putevima.

-Usvojenim budžetom za 2024. godinu, za gašenje kotlarnica i zamenu energenata u objektima javnih institucija koje za grejanje koriste ugalj, mazut i lož ulje, predviđeno je milijardu dinara, što je pet puta više nego što je izdvojeno u 2023. godini. Ukupan budžet za životnu sredinu u 2024. godini je 18 puta veći nego 2010. godine. Nastaviće se i sa subvencijama domaćinstvima za zamenu individualnih ložišta i poboljšanje mera energetske efikasnosti. Ministarstvo rudarstva i energetike, u saradnji sa Svetskom bankom, obezbedilo je 45 miliona evra za subvencije za domaćinstva, i očekuje se da će u naredne tri godine biti sanirano više od 50.000 domaćinstava, stoji u saopštenju Vlade.

Najavljeno je da će se tokom 2024. godine krenuti sa realizacijom projekta Energetske sanacije stambenih i javnih objekata, u saradnji sa EBRD. Investiciona vrednost ovog projekta iznosi 64,5 miliona evra, a u okviru prve faze planirana je sanacija oko milion metara kvadratnih grejne površine.

Takođe je navedeno i da će Radna grupa Vlade Republike Srbije za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha nastaviti da radi na planiranju i implementaciji projekata u cilju bolje zaštite i unapređenja kvaliteta vazduha u Republici Srbiji.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa