1. novembar 2023.1. nov 2023.
Pixabay

Pixabay

Predaja izbornih lista do 28. novembra

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, stranke i koalicije izborne liste treba da podnesu Republičkoj izbornoj komisiji na propisanom obrascu i to najkasnije 20 dana pre dana glasanja, u ovom slučaju do 28. novembra, kako bi učestvovali na izborima 17. decembra.

Za podnošenje izbornih lista potrebno je prikupiti 10.000 overenih potpisa građana koji podržavaju listu, dok je za manjinske stranke dovoljno 5.000 potpisa. Birač može potpisom podržati samo jednu izbornu listu, koja mora biti overena kod javnog beležnika ili u opštinskoj, gradskoj upravi ili sudu.

Izbornu listu može podneti politička stranka upisana u Registar političkih stranaka, koalicija političkih stranaka i grupa građana, a na njoj mora biti najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola.

Izborna lista sadrži naziv podnosioca izborne liste, naziv izborne liste, redni broj kandidata za narodnog poslanika, ime, prezime. Ako izbornu listu podnosi koalicija, na izbornoj listi se za svakog kandidata za narodnog poslanika navodi pun ili skraćeni naziv političke stranke koja ga je kandidovala.

Nakon proglašenja izborne liste, podnosilac izborne liste ne može da menja raspored kandidata na listi.
RTS

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa