14. decembar 2023.14. dec 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Sledeća cigareta nije opcija

Savetovalište za odvikavanje od pušenja u Domu zdravlja Dr Draga Ljočić nedavno je proslavilo svoj prvi rođendan. Od 73 polaznika, 62 je završilo petodnevni kurs, a 50 odsto polaznika prestalo je sa štetnom navikom.

- Zadovoljni smo postignutim rezultatima. Nastavljamo edukaciju, uz novine koje smo uveli. Pored testa za procenu fizičke zavisnosti, od Batuta smo dobili još dva testa - za procenu psihičke zavisnoti i za procenu spremnosti pacijenta. To će nam dati nove smernice da pristupimo svakom polazniku pojedinačno, kaže Milan Aleksić, koordinator Savetovališta.

Jedna od onih koji su se odvikli od cigareta je Mirjana Perić, direktorka Narodnog muzeja u Šapcu. Pre dolaska u Savetovalište, pušila je dve kutije cigareta sa vajpom u međuprostoru. Osamnaest godina je bila zavisnik. Kada kažemo zavisnik, to zvuči ozbiljno, imamo žalosne slike narkomana koji se ubadaju iglama da utišaju užas u sebi (koji postaje sve veći), ali činjenica je da je i ovde reč o bolesti zavisnosti. Samim tim, osuđivanju mesta nema.

Foto: Glas Podrinja, Lično iskustvo: Mirjana Perić, direktorka Narodnog muzeja


Kako ste uspeli?
- Odlučila sam da ostavim pušenje i došla u Savetovalište. Na prvom sastanku su nam rekli: „Od danas ste nepušač. Bacite svoje cigarete, više ne pušite“. Pomislila sam: „Kako to vi meni određujete kada nisam donela definitivnu odluku?“ Odslušala sam prvo predavanje, došla kući ljuta, skuvala kafu i zapalila poslednju cigaretu sa neopisivim užitkom. Kada sam popila kafu, završila sam i sa poslednjom cigaretom. To je to. Naredna tri dana sam umesto kafe pila čaj od nane. Ruke sam držala ispod pazuha da ne bi poletele negde gde ne bi trebalo.

Šta ste radili kada naiđe kriza?
- Treći dan je bio kritičan, tada sam se najviše kolebala da li da zapalim cigaretu, bukvalno sam se tresla. Zapravo su počele su da se odvijaju normalne hemijske reakcije u organizmu koji se od njih odvikao. Mozak mi se „cimao“ jer je napokon dobio kiseonik koji mu je bio uskraćen. Sanjala sam da pušim. Snovi su bili toliko realni da sam se šalila da noću pušim pa mi danju nisu potrebne cigarete. Sebi sam govorila: „Odrasla si osoba, možeš da zapališ u svakom trenutku, nisi dete, niko ni ne brani, ali hajde, pokušaj“. Razmišljala sam i o tome kako da kažem u Savetovalištu kada me budu pitali da li pušim. Nisam htela da lažem, grizla bi me savest. Posle trećeg dana, bilo je lakše. Kada je prošao peti dan, bila sam ponosna na sebe.

Da li ste dobili konkretna uputstva šta i kako da postupate u izazovnim situacijama?
- Naravno. Rečeno nam je kada će biti teško i šta tada da uradimo, na šta da pomislimo. Zaista deluje, samo treba slediti uputstva. Nisam zapalila nijednu cigaretu godinu dana, niti sam poželela. Osećam se bolje od kada ne pušim, kvalitetnije spavam, vratili su mi se ukusi, koža mi je lepša, prsti i nokti mi više nisu žuti, počela sam da osećam miris cigareta na sebi kada izađem iz prostorije u kojoj se pušilo...

Foto: Glas Podrinja, Milan Aleksić, koordinator Savetovališta


To su ozbiljni benefiti?
- Kako da ne. Brže razmišljam, jača sam energetski i fizički, popnem se na treći sprat u zgradi Muzeja, a da se ne nakašljem. I moj novčanik je zadovoljan. Pušila sam trideset hiljada dinara mesečno. Za cigarete je moralo da bude. Više ne mora. Godina je lagano prošla.
Poruka čitoacima koji žele da se oslobode nikotinske zavisnosti?

- Ukoliko misle da je smešno otići u Savetovalište po pomoć, moram da ih demantujem ličnim iskustvom. Najvažnija je podrška. Sama ne bih uspela. U Savetovalište dolaze ljudi koji imaju isti problem i koji razumeju jedni druge. Ipak, mora da se podvuče crta. Sledeća cigareta nije opcija. Nemam cigarete u kući, ne kupujem ih. Ja sam nepušač.

Na proslavi godišnjice u Savetu za odvikavanje od pušenja, naša sagovornica je donela rođendansku tortu i, kao i svi koji su uspeli, dobila Zahvalnicu za godinu dana nepušačkog staža.

- Pozivamo sve čitaoce koji žele da ostave pušenje da nam se jave. Mogu da zakažu dolazak kod svog izabranog lekara, ili da jednostavno dođu, bez zakazivanja. Uvek je neko od nas ovde u to vreme. Edukacija je svakog ponedeljka od 18 časova. Njihovo je samo da dođu, poručuje Aleksić.

Edukacija i interaktivna komunikacija obavlja se u Službi za polivalentnu patronažu sa Centrom za prevenciju. Odvikavanje je besplatno. Ko želi, može. Bar da pokuša.
M. F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa