10. januar 2024.10. jan 2024.
Laza Lazarević (foto: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Laza_Lazarevi%C4%87.pdf)

Laza Lazarević (foto: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Laza_Lazarevi%C4%87.pdf)

Godišnjica smrti Laze Lazarevića

Poznati srpski lekar, pisac, rođeni Šapčanin, Laza K. Lazarević završio je svoj kratki život na današnji dan, 10. januara, pre 133 godine. Preminuo je veliki Laza sa nepunih 40 godina u Beogradu. U tom trenutku je već poznat pisac i lični lekar vladara Srbije kralja Milana Obrenovića.

Rođen je u Šapcu 1851. godine. Rodna kuća nalazila se u današnjoj Gospodar Jevremovoj, preko puta Gradske uprave, odnosno mesta gde je bio dom upravo Jevrema Obrenovića. Spomenik posvećen Lazareviću nalazi se ispred mesta rodne kuće. Iako je rano ostao bez oca, od njega je nasledio ljubav ka pisanoj reči. završio je u Šapcu osnovnu školu i četiri razreda gimnazije. U Beogradu upisuje Pravni fakultet, a potom dobija stipendiju za studije medicine u Berlinu. Studije je prekinuo zbog dobrovoljnog učešća u Srpsko-turskom ratu gde je i odlikovan za hrabrost kao deo medicinskog tima na frontu. Nakon primirja se vratio studijama i uspešno ih priveo kraju.

Spomenik u Gospodar Jevremovoj (foto: Glas Podrinja)


Postao je prvi lekar Opšte državne bolnice u Beogradu po povratku u otadžbinu. Uz lekarski poziv ostao je pasionirani poklonik književnosti i sam pisac. napisao je deset završenih i osam nedovršenih pripovetki. Godinu dana pre smrti je imenovan za ličnog lekara Milana Obrenovića. Sahranjen je u Beogradu. Bio je član Srpske akademije nauka. Neposredno pred smrt je nagrađena pripovetka "On zna sve".

U rodnom gradu po njemu ime nosi Opšta bolnica, jedna osnovna škola, jedna ulica, a više decenija postoji i nagrada za najbolju neobjavljenu pripovetku u organizaciji Kulturnog centra.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa