15. januar 2024.15. jan 2024.
Postignuća za pamćenje - laureati priznanja za sportski podvig 2023. godine u izboru najboljih sportista Podrinja

Postignuća za pamćenje - laureati priznanja za sportski podvig 2023. godine u izboru najboljih sportista Podrinja

Kao i u izboru za 2022. godinu i godinama pre toga, žiri Glasa Podrinja dodelio je posebna priznanja za sportski podvig u godini koju smo ispratili. U 65. izboru Glas Podrinja trofeje u ovoj kategoriji osvojila su dva pojedinca i jedan kolektiv.

Vredne trofeje kući poneće: Petar Kurdulić, šabački maratonac, Miroslav Petrović, vaterpolo trener iz našeg grada i Sportski savez osoba sa invaliditetom Šabac. Naglašavamo da ne postoji hijerarhija među njima, već su svi dobili jednaka priznanja.

Petar Kurdulić

Petar Kurdulić je u karijeri istrčao više od 70 maratona, cilj je da broj bude trocifren uskoro, a podvig prethodne godine osztvario je u maju u Mađarskoj kada je istrčao stazu oko jezera Balaton (Ultrabalaton) dugu 211 km! Trčao je 30 časova i 41 minut u kontinuitetu distancu koja je približna najkrćem putu od Šapca do Jagodine.

Na startu je bilo 211 takmičara, dok je 138 uspelo da prođe kroz cilj u okviru predviđenog vremena. Nije cilj samo pretrčati deonicu, već da bi bili na spisku onih koji su završili neophodno je da to učinite za manje od 31 sata, a tokom trke postoji više prolaznih ciljeva i za svaki je predviđeno maksimalno vreme u kojem je neophodno da prođete kroz njega, u suprotnom sledi diskvalifikacija.

P. Kurdulić (foto: priv. fb profil)


Miroslav Petrović

Škola VK Šabac više nije jedna od, već je najbronija i najkvalitetnija u Srbiji, a među pet šampionskih titula i tri Kupa postignućima se istaklo godište 2009. i mlađi koje predvodi Mikica Petrović. Oni su uspeli da objedine titulu šampiona Srbije, pobednika Regionalne lige (eks Ju prostor, prvo izdanje za ovaj uzrast) i osvoje Tomo kup, najkvalitetniji evropski turniru u vaterpolu za mlađe kategorije. Za ovaj uzrast ne postoji Liga šampiona, a dubrovački turnir uvek okuplja najkvalitetnije ekipe, šampione svojih država u pomenutoj starosnoj kategoriji. Savladalis u timove iz: Nemačke, Italije, Španije, Hrvatske i Crne Gore na putu do titule.

Miroslav najmlađi tim Prve A lige Savu doveo do sredine tabele na polusezoni, a na startu 2024. godine, predvodeći juniorski tim (2006. i mlađi) osvojio Kup Srbije i doneo šabačkom vaterpolu prvi trofej u tekućoj godini.

M. Petrović (foto: VK šabac Eliskir FB)


Sportski savez osoba sa invaliditetom Šabac

Osim što je tokom godine već brojna sportska porodica sekcija namenjenih osobama sa invaliditetom proširena, baskin tim je osvojio dve evropske medalje, iako tim sa najmanje iskustva i jedini bez konkurencije u svojoj državi. Bio je jedini klub reprezetntaciija na takmičenju. Uz konstantan rad SSOSI Šabac je organizovao promocije baskina u drugim gradovima postavivši temelje osnivanju Saveza čije sedište će biti najverovatnije u Šapcu.

Osim baskina, SSOSI Šabac ima i nekoliko šampiona Srbije u paraplivanju, oformio je parakarate sekciju, realizuje različite psihofizičke radionice, a može se pohvaliti da u članstvu ima i kolektive u nekoliko sportova, sve u vrhu srpskog sporta osoba sa ivaliditetom (stoni tenis, atletika, streljaštvo).

D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa