13. april 2024.13. apr 2024.
OFK s početka sedamdesetih (foto: https://www.rts.rs/radio/radio-beograd-1/2289365/sportski-spomenar.html)

OFK s početka sedamdesetih (foto: https://www.rts.rs/radio/radio-beograd-1/2289365/sportski-spomenar.html)

Mačva protiv OFK Beograda - Mačva protiv velikana

OFK Beograd, rival Mačve (subota, 16:00), jedan je od najpoznatijih klubova Srbije, ali i bivše Jugoslavije. Veći deo istorije ondašnje države proveli su u eliti. Postizali su uspehe na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Pet puta su osvajali Kup, dva puta bili vicešampioni, igrali polufinale Kupa kupova 1963. godine. Eliminisali su Napoli na tom putu, a bolji od njih bio je kasniji osvajač Totenhem. Deceniju kasnije stigao je do četvrtfinala Kupa UEFA. Eliminisao ih je Tvente, pre toga su oni pokazali više od Fejnorda.

slavna prošlost (foto: Istorija eks Ju fudbala - fb stranica)


Santrač, Petković, Skoblar, Milutinović, Šestić, Šekularac, Stepanović, Pjanović, Kolarov, Ivanović, neki su iz plejade poznatih igrača ovog kluba.

Erić, Zečević, Šaranov, Ivelja, Kamber, Šarac, Kasalica su deo nekadašnjih igrača "romantičara" koji su početkom veka jednu ili više sezona u dresu Mačve kao pozajmljeni fudbaleri Beograđana.

OFK i BSK

Zvanično se klub poziva na kontinent sa BSK, predratnim klubom, iako to nema potpunu zasnovanost. Predratni BSK je ugašen nakon Rata. Posle Rata je formiran Metalac, klub metalskih radnika. U osnivanju su učestvovali, između ostalih igrači BSK.

Na inicijativu Vladimira Dedijera ime Metalca je promenjeno u BSK. Iako je bilo otpora, on je bio navijač ovog kluba do 1941. i podržao je tu opciju. Sredinom pedesetih deo rukovodstva Partizana napušta klub i formiraju ekipu Šumadije. Kada su klubovi fuzionisani najpre je nazvan BSK Šumadija, a potom je 1957. promenio ime u OFK Beograd.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa