19. april 2024.19. apr 2024.
(Foto: Glas Podrinja/J.R)

(Foto: Glas Podrinja/J.R)

Izložba muzejske akvizicije 2012-2023.

90 godina Narodnog muzeja u Šapcu

Izložbom muzejskih akvizicija, Narodni muzej u Šapcu obeležava značajan jubilej
devedeset godina od osnivanja zbirke. Formiranje kolekcija- evidentiranje i čuvanje materijalne kulturne baštine, kao i njegovo izlaganje i interpretiranje, predstavlja osnovnu delatnost muzeja, navode iz ove gradske ustanove kultur.


-Izložba akvizicija je prilika da građanstvo razume koliko je doprinos svakog pojedinca bitan da se muzejske zbirke razvijaju, napreduju i uvećavaju. Pokloni i otkupi istovremeno su važni kako za muzej,
kao ustanovu koja baštini i prezentuje kulturno materijalno nasleđe jedne zajednice, tako i i za pojedince, koji se poklanjanjem predmeta muzejima čuvaju od zaborava. Izložba je pripremana je vrlo detaljno, sa ciljem da ispoštuje savremene principe muzeološke delatnosti i da istovremeno uz multimedijalne sadržaje, bude zanimljiva, atraktivna i edukativna svim generacijama koje su u prilici da je posete- pojašnjava arheolog Gordana Ković.

Foto: Glas Podrinja/J.R.
Postavka je realizovana povodom Dana grada Šapca i devet decenija osnivanja zbirke na šta su posebno ponosni, naglasila je direktorka Narodnog muzeja u Šapcu Mirjana Perić.

-Ovogodišnju izlagačku sezonu posvećujemo devedesetogodišnjici od snivanja prve zbirke. Iako je zvanično samo jedan autor potpisan, izložba je rezultat rada kompletnog kolektiva. Pozivam sve da dođu, pogledaju postavku i uživaju u magičnoj izložbi.


Ukupan broj predmeta koje je Muzej sakupio, sačuvao, rekonstruisao i o kojima brine je raspoređeno u dvadeset tri zbirke i jedan legat (Živorada i Radmile Mihailović) i broji više od 20.000.
Kustosi Narodnog muzeja u Šapcu (Foto: Glas Podrinja/J.R.)

Istoričarka umetnosti Tatjana Marković ističe da je likovna zbirka Narodnog muzeja u Šapcu formirala se od samog nastanka Muzeja, a razvijajući se tokom decenija, i danas sa preko hiljadu artefakata predstavlja značajan deo baštine koju čuva ova ustanova kulture.

-Tokom godina koje obeležavamo ovim akvizicijama prinovljeno je devedeset dela umetnika koji su stvarali od početka dvadesetog veka do danas za Likovnu zbirku, šest za Zbirku primenjene umetnosti, a formirana je i nova - Poklon zbirka Milikić Raletić", nastala zahvaljujući prepoznavanju značaja očuvanja nasleđa. Poklon zbirka, u kojoj se nalazilo 220 predmeta od kojih je 189 inventarisano a preostali evidentirani i smešteni u studijsku zbirku, jedinstveno je i neponovljivo nasleđe umetnice Mare Lukić Jelesić. Osim slika, akvarela, crteža, skicen blokova, tu su i razne intimne stručne zabeleške, foto albumi, pisana građa, knjige, razglednice, dirljivi ratni dnevnik - dodala je
Tatjana Marković.

Etnolog Aleksandra Jovanović navodi da je Etnološka zbirka Narodnog muzeja Šabac je u periodu od 2012. do 2023. godine značajno obogaćena brojnim poklonima.

-Pored predmeta druge polovine 20. veka (dečje igračke, garderoba, obuća, modni aksesoar, predmeti od
domaće radinosti rađeni tehnikom kukičanja (heklanja) i industrijski proizvodi. Na 100-godišnjicu stradanja Šapca u Prvom svetskom ratu, 2014. godine Gradimir Milikić iz Beograda je Narodnom muzeju Šabac poklonio više od 3 000 predmeta.

Zamenik gradonačelnika Šapca Milan Mačvan pozvao je sugrađane da posete Narodni muzej u Šapcu i izlobžu povodom važnog jubileja.

-Pozvao bih sve Šapčane i Šapčane da iskoriste priliku i posete Muzej, aktuelnu postavku i pogledaju sve ono što je ova ustanova kulture u proteklih deset godina učinila na polju zaštite kulture i čuvanja vrednih predmeta.

Foto: Glas Podrinja/J.R.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa