22. maj 2024.22. maj 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Zlatne medalje za Ognjanu i Lenku

Republičko takmičenje u vokalnim izvođenju tradicionalne muzike, održava se prema kalendaru Ministarstva prosvete, svake godine 18. i 19. maja, u Beogradu. Pomenuto takmičenje je iniciralo Udruženje baletskih i muzičkih pedagoga Srbije kako bi se tradicionalna pesma sačuvala kao nacionalno blago od zaborava.

Ove godine je smotra održana u OŠ "Lazar Savatić", u Zemunu, gde su se učenici od prvog razreda osnovne, do četvrte godine srednje, takmičili podeljeni po uzrastnim kategorijama. Prema rečima žirija, ove
godine je bila izuzetna konkurencija u kojoj je uzelo učešće preko 280 učenika iz svih okruga Srbije.

Na takmičenju su uzele učešće i Šapčanke: Ognjana Danojlić (2011), učenica 7/1, OŠ " Jevrem Obrenović" i Lenka Lazarević (2009), učenica 8/1 OŠ "Stojan Novaković", iz Šapca. Ognjana je izvodila pesmu "Zaspo Janko", a Lenka "Rasti, rasti, moj zeleni bore" i obe učenice su ocenjene sa maksimalnih 100 bodova i zlatnu medalju.


Prema rečima žirija, pomenute učenice su pokazale maksimalan učinak u vokalnim izvođenju u kom se vidi veliki rad, talenat ali i originalnost u karakteru vokalne izvedbe i nisu mogli da ih odvoje poenima. One su pobednice u kategoriji učenika 7. i 8. u Srbiji. Ognjana i Lenka su izuzetno posvećena, radna deca, koja svakodnevno rade na permanentnom usavršavanju vokalnog izvođenja što su i dokazale u prethodnom periodu, nižući nagrade sa maksimalnim poenima. Učenice priprema nastavnik muzičke kulture, Ivan Marković, koji je radno angažovan u pomenutim osnovnim školama.

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa