1. septembar 2018.1. sep 2018.
U novoj školskoj godini 67 hiljada đaka prvaka

U novoj školskoj godini 67 hiljada đaka prvaka

U školske klupe u ponedeljak, 3. septembra prvi put sešće 67.000 đaka prvaka, dok će u prvim razredima srednjih škola biti približni isti broj, 66.827 učenika.
Kako su agenciji Beta rekli u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ove godine đake očekuje puno novina.
Školska godina započela je sa tri nova predmeta - Fizičko i zdravstveno vaspitanje, Tehnika i tehnologija (sa preduzetništvom) i Informatika, kao obavezni predmet.
Prvake i petake čeka "novi kurikulum" – drugačiji nastavni sadržaji, definisani ciljevi i zadaci i ishodi.
"Cilj je da način sticanja znanja bude zanimljiviji, drugačiji, a postignuća bolja. Novi planovi i programi nastave i učenja su rasterećeniji i funkcionalniji od starih i donose nastavu usmerenu ka znanjima i veštinama, odnosno rezultatima, a ne sadržajima učenja", naveli su u ministarstvu.
Nastava je osavremenjena upotrebom digitalnih sadržaja koji su dostupni za većinu predmeta u prvom i petom razredu, što znači da će prvaci uz pomoć nastavnika osmišljavati i realizovati projekte koristeći digitalne medije.
Novi plan nastave i učenja urađen je u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji je za te potrebe angažovao profesore fakulteta, metodičare, psihologe i nastavnike osnovnih škola, istakli su u ministarstvu i dodali da je oko 2.000 nastavnika prošlo obuku za primenu digitalnih sadržaja.
Za oko 86.000 učenika obezbeđeni su besplatni udžbenici.
Kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje, u Srbiji je prestalo da radi 14 škola, a umesto njih formirano je sedam i to u Nišu, Kragujevcu, Novoj Varoši, Kladovu, Kuršumliji i Babušnici.
Prvo polugodište za đake u centralnoj Srbiji završiće se u četvrtak, 31. januara 2019.
Drugo polugodište počinje 18. februara i trajaće do 31. maja 2019. za učenike osmog razreda, odnosno do 14. juna 2019. za učenike od prvog do sedmog razreda
U toku školske godine učenici imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust.
Jesenji raspust počinje 9. novembra a završava se 12. novembra 2018.
Zimski raspust ima dva dela – prvi deo počinje 3. januara 2019. a završava se 8. januara, a drugi deo počinje u 1. februara a završava se 14. februara 2019. godine.
Prolećni raspust počinje u utorak, 30. aprila, a završava se u petak, 3. maja 2019. godine.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa