Инфо

Берза

  • aero 798 ▼ -0,13%
  • dnos 1.700 ⚫ 0,00%
  • enhl 710 ▼ -1,39%
  • mtlc 2.000 ⚫ 0,00%
  • niis 725 ⚫ 0,00%
  • pltk 13 ⚫ 0,00%
  • slpp 500 ⚫ 0,00%
  • tigr 47 ▲ 2,17%
(6. септембар 2018.)

Деца мигранти од ове године у предшколском

Деца мигранти од ове године у предшколском
БЕОГРАД, 6. септембра 2018. (Бета) - Деца узраста од пет и по до шест и по година која бораве у прихватним центрима за мигранте у Србији, од ове школске године први пут учествују у обавезном припремном предшколском програму, саопштено је данас из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Ове године у програму је 38, од укупно 333 деце која су већ распоредјена у основне школе.

Систематски прегледи будућих предшколаца из мигрантских центара су у току у домовима здравља, а реализују се у сарадњи са Министарсвом здравља.

Министарство просвете прошле школске године омогућило је да сва деца основношколског узраста, која су била у прихватним центрима за мигранте, похадјају наставу.

Донето је Стручно упутство за укључивање ученика избеглица/тражилаца азила у систем образовања и васпитања, којим је прописано да школа мора да припреми и реализује План подршке деци мигрантима.

Како је наведено, школе су у обавези да припреме програм адаптације и превладавања стреса, као и програм убрзаног учења српског језика на допунским часовима, а тај приступ показао се веома ефикасним и омогућио да сва деца проговоре српски језик.

Обавеза наставника је да планирају и прилагодјавање распореда похадјања наставе, дидактичког материјала, као и метода и начина рада.

У образовни систем Србије сукцесивно је било укључено око 1.000 деце, а наставници су прошли обуке које је Министарство просвете, науке и технолошког развоја реализовало у 2017/18. години у сарадњи са Уницефом и невладиним сектором.

Од октобра ове године Министарство просвете, науке и технолошког развоја наставиће са подршком школама организовањем нових обука и подршком школама које су одговориле на јавни позив за добијање гранта из средстава МАДАД 2 пројекта како би унапредили рад са децом/ученицима у тој области.

Најновији број

16. мај 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa