18. maj 2025.18. maj 2025.

Predlog za nedeljni ručak
Carska musaka – Kraljica nedeljnog ručka
Nedelja je vreme kada se porodica okuplja oko stola, kada mirisi iz rerne bude uspomene, a ručak traje duže nego ostalih dana u nedelji. Tradicija se poštuje, ali svakog vikenda tražimo i novo nadahnuće – jelo koje će zadovoljiti i ukus i oko. Ovoga puta, predlažemo vam Carsku musaku – slojevitu, raskošnu, idealnu za sve koji vole klasičnu musaku, ali žele bogatiji obrok.
Ova varijanta nije obična kombinacija krompira i mlevenog mesa. U nju ulaze i patlidžan, tikvica, grašak, šargarepa, paprika i paradajz, a sve se preliva kremastim bešamel sosom i zapeče do zlatne savršenosti. Naziv je zaslužila jer spaja raskoš ukusa i punu trpezu. Pravi izbor za "carski" ručak.
Recept: Carska musaka
Za 6 osoba | Vreme pripreme: 90 minuta
Sastojci:
Povrće i meso:
500 g mešanog mlevenog mesa
2 veća krompira
2 šargarepe
1 patlidžan
1 tikvica
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 sveža paprika (crvena ili zelena)
2 paradajza ili 1/2 konzerve seckanog paradajza
100 g graška (može i zamrznut)
So, biber, suvi začin, origano, peršun
Maslinovo ulje ili ulje po izboru
Za bešamel preliv:
2 kašike brašna
2 kašike putera
500 ml mleka
So, biber, prstohvat muskatnog oraščića
2 jaja
100 g izrendanog kačkavalja (ili parmezana)
Priprema:
Povrće:
Krompir skuvati u ljusci, oljuštiti i iseći na kolutove.
Patlidžan i tikvicu takođe iseći na kolutove, posoliti, ostaviti 10 minuta da puste gorčinu, pa ih kratko propržiti.
Šargarepu blanširati 5 minuta.
Papriku i paradajz iseckati, grašak obariti.
Mleveno meso:
Luk sitno iseckati, propržiti, dodati beli luk i meso. Pržiti dok ne dobije boju.
Dodati seckanu papriku, paradajz, šargarepu i grašak. Začiniti i krčkati 10–15 minuta.
Bešamel sos:
Na tihoj vatri otopiti puter, dodati brašno, kratko propržiti.
Postepeno dodavati mleko uz mešanje. Kad se zgusne, začiniti, pa skinuti s vatre.
Kad se prohladi, dodati umućena jaja i polovinu rendanog kačkavalja.
Slaganje musake:
U podmazanu tepsiju ređati redom:
sloj krompira
pola nadeva od mesa i povrća
sloj patlidžana i tikvica
ostatak mesa
završiti slojem krompira ili šargarepe
Preliti bešamelom, posuti ostatkom kačkavalja.
Pečenje:
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40–45 minuta, dok ne porumeni.
Predlog za serviranje:
Carska musaka je kompletan obrok, ali uz nju savršeno ide i lagana sezonska salata, ili tarator od jogurta i krastavca. Najbolje je da odstoji desetak minuta pre sečenja, kako bi se lepo stegli slojevi.
Ova varijanta nije obična kombinacija krompira i mlevenog mesa. U nju ulaze i patlidžan, tikvica, grašak, šargarepa, paprika i paradajz, a sve se preliva kremastim bešamel sosom i zapeče do zlatne savršenosti. Naziv je zaslužila jer spaja raskoš ukusa i punu trpezu. Pravi izbor za "carski" ručak.
Recept: Carska musaka
Za 6 osoba | Vreme pripreme: 90 minuta
Sastojci:
Povrće i meso:
500 g mešanog mlevenog mesa
2 veća krompira
2 šargarepe
1 patlidžan
1 tikvica
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 sveža paprika (crvena ili zelena)
2 paradajza ili 1/2 konzerve seckanog paradajza
100 g graška (može i zamrznut)
So, biber, suvi začin, origano, peršun
Maslinovo ulje ili ulje po izboru
Za bešamel preliv:
2 kašike brašna
2 kašike putera
500 ml mleka
So, biber, prstohvat muskatnog oraščića
2 jaja
100 g izrendanog kačkavalja (ili parmezana)
Priprema:
Povrće:
Krompir skuvati u ljusci, oljuštiti i iseći na kolutove.
Patlidžan i tikvicu takođe iseći na kolutove, posoliti, ostaviti 10 minuta da puste gorčinu, pa ih kratko propržiti.
Šargarepu blanširati 5 minuta.
Papriku i paradajz iseckati, grašak obariti.
Mleveno meso:
Luk sitno iseckati, propržiti, dodati beli luk i meso. Pržiti dok ne dobije boju.
Dodati seckanu papriku, paradajz, šargarepu i grašak. Začiniti i krčkati 10–15 minuta.
Bešamel sos:
Na tihoj vatri otopiti puter, dodati brašno, kratko propržiti.
Postepeno dodavati mleko uz mešanje. Kad se zgusne, začiniti, pa skinuti s vatre.
Kad se prohladi, dodati umućena jaja i polovinu rendanog kačkavalja.
Slaganje musake:
U podmazanu tepsiju ređati redom:
sloj krompira
pola nadeva od mesa i povrća
sloj patlidžana i tikvica
ostatak mesa
završiti slojem krompira ili šargarepe
Preliti bešamelom, posuti ostatkom kačkavalja.
Pečenje:
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40–45 minuta, dok ne porumeni.
Predlog za serviranje:
Carska musaka je kompletan obrok, ali uz nju savršeno ide i lagana sezonska salata, ili tarator od jogurta i krastavca. Najbolje je da odstoji desetak minuta pre sečenja, kako bi se lepo stegli slojevi.
Piše: Redakcija Glasa Podrinja
Aktuelno
Najnoviji broj
15. maj 2025.