18. maj 2025.18. maj 2025.
Carska musaka – Kraljica nedeljnog ručka
Predlog za nedeljni ručak

Carska musaka – Kraljica nedeljnog ručka

Nedelja je vreme kada se porodica okuplja oko stola, kada mirisi iz rerne bude uspomene, a ručak traje duže nego ostalih dana u nedelji. Tradicija se poštuje, ali svakog vikenda tražimo i novo nadahnuće – jelo koje će zadovoljiti i ukus i oko. Ovoga puta, predlažemo vam Carsku musaku – slojevitu, raskošnu, idealnu za sve koji vole klasičnu musaku, ali žele bogatiji obrok.

Ova varijanta nije obična kombinacija krompira i mlevenog mesa. U nju ulaze i patlidžan, tikvica, grašak, šargarepa, paprika i paradajz, a sve se preliva kremastim bešamel sosom i zapeče do zlatne savršenosti. Naziv je zaslužila jer spaja raskoš ukusa i punu trpezu. Pravi izbor za "carski" ručak.

Recept: Carska musaka

Za 6 osoba | Vreme pripreme: 90 minuta

Sastojci:
Povrće i meso:

500 g mešanog mlevenog mesa

2 veća krompira

2 šargarepe

1 patlidžan

1 tikvica

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 sveža paprika (crvena ili zelena)

2 paradajza ili 1/2 konzerve seckanog paradajza

100 g graška (može i zamrznut)

So, biber, suvi začin, origano, peršun

Maslinovo ulje ili ulje po izboru

Za bešamel preliv:

2 kašike brašna

2 kašike putera

500 ml mleka

So, biber, prstohvat muskatnog oraščića

2 jaja

100 g izrendanog kačkavalja (ili parmezana)

Priprema:

Povrće:

Krompir skuvati u ljusci, oljuštiti i iseći na kolutove.

Patlidžan i tikvicu takođe iseći na kolutove, posoliti, ostaviti 10 minuta da puste gorčinu, pa ih kratko propržiti.

Šargarepu blanširati 5 minuta.

Papriku i paradajz iseckati, grašak obariti.

Mleveno meso:

Luk sitno iseckati, propržiti, dodati beli luk i meso. Pržiti dok ne dobije boju.

Dodati seckanu papriku, paradajz, šargarepu i grašak. Začiniti i krčkati 10–15 minuta.

Bešamel sos:

Na tihoj vatri otopiti puter, dodati brašno, kratko propržiti.

Postepeno dodavati mleko uz mešanje. Kad se zgusne, začiniti, pa skinuti s vatre.

Kad se prohladi, dodati umućena jaja i polovinu rendanog kačkavalja.

Slaganje musake:

U podmazanu tepsiju ređati redom:

sloj krompira

pola nadeva od mesa i povrća

sloj patlidžana i tikvica

ostatak mesa

završiti slojem krompira ili šargarepe

Preliti bešamelom, posuti ostatkom kačkavalja.

Pečenje:

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40–45 minuta, dok ne porumeni.

Predlog za serviranje:
Carska musaka je kompletan obrok, ali uz nju savršeno ide i lagana sezonska salata, ili tarator od jogurta i krastavca. Najbolje je da odstoji desetak minuta pre sečenja, kako bi se lepo stegli slojevi.
Piše: Redakcija Glasa Podrinja

Najnoviji broj

15. maj 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa