Info

22. jun 2025.22. jun 2025.
PUNjENE PAPRIKE – Idealan nedeljni ručak u letnjim mesecima

PUNjENE PAPRIKE – Idealan nedeljni ručak u letnjim mesecima

Kako nam letnji meseci donose obilje svežeg povrća, sada je pravo vreme da iskoristimo paprike u punom sjaju. Punjene paprike, iako tradicionalno jelo, predstavljaju savršen izbor i za letnji nedeljni ručak – lagane, sočne i pune ukusa, a pritom se mogu poslužiti i tople i mlake, pa čak i hladne uz čašu jogurta ili kiselog mleka.

Sastojci (za 4–6 osoba):

10 srednjih paprika (najbolje zelene ili žute, tanke kore)

500 g mlevenog mesa (svinjsko ili mešano)

1 veća glavica crnog luka

100 g pirinča

2 čena belog luka

1 jaje

1 kašičica aleve paprike

So, biber, peršun po ukusu

2 kašike ulja

500 ml paradajz soka

1 kašika brašna

1 list lovora (opciono)

Priprema:

U većoj činiji pomešajte mleveno meso, sitno seckani crni i beli luk, oprani pirinač, jaje, začine i seckani peršun. Dobro izmešajte da se sastojci sjedine.

Paprikama uklonite poklopce i semenke, pa ih napunite pripremljenom smesom. Nemojte punjene paprike zatvarati – ostavite malo praznog prostora jer će se pirinač tokom kuvanja proširiti.

U šerpi na malo ulja propržite kašiku brašna i alevu papriku, zatim nalijte paradajz sok i kratko prokuvajte. Dodajte malo vode (oko 300 ml), po ukusu soli i lovorov list.

U sos složite punjene paprike tako da stoje uspravno. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri 60–75 minuta, dok paprike ne omekšaju, a pirinač bude potpuno kuvan.

Ako želite gušći sos, na kraju kuvanja možete dodati još malo brašna razmučenog u vodi.

Savet : Punjene paprike su još ukusnije ako odstoje nekoliko sati. Poslužite ih uz krompir pire, pavlaku ili parče svežeg hleba.

Sezona paprika je u punom jeku – iskoristite je za ovaj klasični porodični obrok koji prija i u toplim danima. Prijatno!

Autor: Redakcija Glasa Podrinja

Najnoviji broj

19. jun 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa