22. jun 2025.22. jun 2025.

PUNjENE PAPRIKE – Idealan nedeljni ručak u letnjim mesecima
Kako nam letnji meseci donose obilje svežeg povrća, sada je pravo vreme da iskoristimo paprike u punom sjaju. Punjene paprike, iako tradicionalno jelo, predstavljaju savršen izbor i za letnji nedeljni ručak – lagane, sočne i pune ukusa, a pritom se mogu poslužiti i tople i mlake, pa čak i hladne uz čašu jogurta ili kiselog mleka.
Sastojci (za 4–6 osoba):
10 srednjih paprika (najbolje zelene ili žute, tanke kore)
500 g mlevenog mesa (svinjsko ili mešano)
1 veća glavica crnog luka
100 g pirinča
2 čena belog luka
1 jaje
1 kašičica aleve paprike
So, biber, peršun po ukusu
2 kašike ulja
500 ml paradajz soka
1 kašika brašna
1 list lovora (opciono)
Priprema:
U većoj činiji pomešajte mleveno meso, sitno seckani crni i beli luk, oprani pirinač, jaje, začine i seckani peršun. Dobro izmešajte da se sastojci sjedine.
Paprikama uklonite poklopce i semenke, pa ih napunite pripremljenom smesom. Nemojte punjene paprike zatvarati – ostavite malo praznog prostora jer će se pirinač tokom kuvanja proširiti.
U šerpi na malo ulja propržite kašiku brašna i alevu papriku, zatim nalijte paradajz sok i kratko prokuvajte. Dodajte malo vode (oko 300 ml), po ukusu soli i lovorov list.
U sos složite punjene paprike tako da stoje uspravno. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri 60–75 minuta, dok paprike ne omekšaju, a pirinač bude potpuno kuvan.
Ako želite gušći sos, na kraju kuvanja možete dodati još malo brašna razmučenog u vodi.
Savet : Punjene paprike su još ukusnije ako odstoje nekoliko sati. Poslužite ih uz krompir pire, pavlaku ili parče svežeg hleba.
Sezona paprika je u punom jeku – iskoristite je za ovaj klasični porodični obrok koji prija i u toplim danima. Prijatno!
Sastojci (za 4–6 osoba):
10 srednjih paprika (najbolje zelene ili žute, tanke kore)
500 g mlevenog mesa (svinjsko ili mešano)
1 veća glavica crnog luka
100 g pirinča
2 čena belog luka
1 jaje
1 kašičica aleve paprike
So, biber, peršun po ukusu
2 kašike ulja
500 ml paradajz soka
1 kašika brašna
1 list lovora (opciono)
Priprema:
U većoj činiji pomešajte mleveno meso, sitno seckani crni i beli luk, oprani pirinač, jaje, začine i seckani peršun. Dobro izmešajte da se sastojci sjedine.
Paprikama uklonite poklopce i semenke, pa ih napunite pripremljenom smesom. Nemojte punjene paprike zatvarati – ostavite malo praznog prostora jer će se pirinač tokom kuvanja proširiti.
U šerpi na malo ulja propržite kašiku brašna i alevu papriku, zatim nalijte paradajz sok i kratko prokuvajte. Dodajte malo vode (oko 300 ml), po ukusu soli i lovorov list.
U sos složite punjene paprike tako da stoje uspravno. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri 60–75 minuta, dok paprike ne omekšaju, a pirinač bude potpuno kuvan.
Ako želite gušći sos, na kraju kuvanja možete dodati još malo brašna razmučenog u vodi.
Savet : Punjene paprike su još ukusnije ako odstoje nekoliko sati. Poslužite ih uz krompir pire, pavlaku ili parče svežeg hleba.
Sezona paprika je u punom jeku – iskoristite je za ovaj klasični porodični obrok koji prija i u toplim danima. Prijatno!
Autor: Redakcija Glasa Podrinja
Aktuelno
Najnoviji broj
19. jun 2025.