29. jun 2025.29. jun 2025.

Preporuka za nedeljnu poslasticu
Hrskava pita od borovnica sa sladoledom od vanile
Ako tražite savršen kraj letnjeg nedeljnog ručka, hrskava pita od borovnica sa kuglom vanilin sladoleda je pravi izbor. Ova poslastica kombinuje osvežavajuću voćnu kiselkastost i toplu, prhku koru – idealno uz hladnu dozu vanile. Lako se sprema, a oduševiće sve za stolom!
[b]
Potrebni sastojci:[/b]
[b]Za testo:[/b]
250 g brašna
125 g maslaca (hladnog, isečenog na kockice)
1 kašika šećera
Prstohvat soli
2–3 kašike hladne vode
[b]
Za fil:
[/b]
500 g svežih ili smrznutih borovnica
100 g šećera
1 kašika gustina
Sok od pola limuna
Kašičica ekstrakta vanile (po želji)
[b]Za premaz:[/b]
1 jaje
1 kašika mleka
Kašika krupnog šećera za posipanje
[b]Za serviranje:[/b]
Sladoled od vanile (po mogućstvu domaći ili kvalitetni kupovni)
[b]Priprema:[/b]
[b]Priprema testa:[/b]
U posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan maslac i utrljajte ga prstima dok ne dobijete teksturu nalik prezlama. Dodajte kašiku po kašiku hladne vode dok se testo ne poveže. Oblikujte kuglu, zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
[b]Priprema fila:[/b]
U činiji pomešajte borovnice sa šećerom, gustinom, limunovim sokom i ekstraktom vanile. Ostavite da stoji dok razvijate testo.
[b]Formiranje pite:[/b]
Testo razvaljajte u krug i stavite u plitku tepsiju obloženu papirom za pečenje. Sipajte fil u sredinu, ostavljajući 4–5 cm slobodnog ruba. Preklopite krajeve testa prema unutra (rustikalni galette stil).
[b]Premaz i pečenje:[/b]
Umutite jaje sa mlekom i premažite ivice testa. Pospite krupnim šećerom.
Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 190°C oko 35–40 minuta, dok korica ne porumeni, a fil ne počne da pucketa.
[b]Serviranje:[/b]
Poslužite pitu toplu, uz kuglu hladnog sladoleda od vanile. Po želji, dekorisati listićima nane ili dodatnim svežim borovnicama.
[b]
Savet :[/b]
Ova pita savršeno uspeva i sa kombinacijom borovnica i malina, a ako koristite smrznuto voće, prethodno ga dobro ocedite.
[b]
Potrebni sastojci:[/b]
[b]Za testo:[/b]
250 g brašna
125 g maslaca (hladnog, isečenog na kockice)
1 kašika šećera
Prstohvat soli
2–3 kašike hladne vode
[b]
Za fil:
[/b]
500 g svežih ili smrznutih borovnica
100 g šećera
1 kašika gustina
Sok od pola limuna
Kašičica ekstrakta vanile (po želji)
[b]Za premaz:[/b]
1 jaje
1 kašika mleka
Kašika krupnog šećera za posipanje
[b]Za serviranje:[/b]
Sladoled od vanile (po mogućstvu domaći ili kvalitetni kupovni)
[b]Priprema:[/b]
[b]Priprema testa:[/b]
U posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan maslac i utrljajte ga prstima dok ne dobijete teksturu nalik prezlama. Dodajte kašiku po kašiku hladne vode dok se testo ne poveže. Oblikujte kuglu, zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
[b]Priprema fila:[/b]
U činiji pomešajte borovnice sa šećerom, gustinom, limunovim sokom i ekstraktom vanile. Ostavite da stoji dok razvijate testo.
[b]Formiranje pite:[/b]
Testo razvaljajte u krug i stavite u plitku tepsiju obloženu papirom za pečenje. Sipajte fil u sredinu, ostavljajući 4–5 cm slobodnog ruba. Preklopite krajeve testa prema unutra (rustikalni galette stil).
[b]Premaz i pečenje:[/b]
Umutite jaje sa mlekom i premažite ivice testa. Pospite krupnim šećerom.
Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 190°C oko 35–40 minuta, dok korica ne porumeni, a fil ne počne da pucketa.
[b]Serviranje:[/b]
Poslužite pitu toplu, uz kuglu hladnog sladoleda od vanile. Po želji, dekorisati listićima nane ili dodatnim svežim borovnicama.
[b]
Savet :[/b]
Ova pita savršeno uspeva i sa kombinacijom borovnica i malina, a ako koristite smrznuto voće, prethodno ga dobro ocedite.
Redakcija: Glasa Podrinja
Aktuelno
Najnoviji broj
26. jun 2025.