27. jul 2025.27. jul 2025.

Preporuka za poslasticu nedelje
Tiramisu – dezert koji podiže raspoloženje
Postoji razlog zašto je tiramisu jedan od najvoljenijih deserta na svetu – kremast, nežan, sa blagom notom kafe i kakaa, ova italijanska poslastica je pravi izbor za završnicu nedeljnog ručka. Njeno ime u prevodu znači „podigni me“, što i te kako opravdava – lagan, a raskošan u ukusu, tiramisu je dezert koji oduševljava sve generacije.
Ne zahteva pečenje, priprema se relativno lako, a može se napraviti i dan ranije – što ga čini savršenim za vikend.
Sastojci (za 6 osoba):
250 g maskarpone sira
3 žumanca
3 belanca
100 g šećera
1 pakovanje piškota (oko 200 g)
2 dl jake crne kafe (ohlađene)
1–2 kašike amareta ili roma (opciono)
kakao u prahu za posipanje
Priprema:
Umutiti žumanca sa šećerom na pari dok se ne dobije gusta, svetla krema. Ostaviti da se prohladi.
Umešati maskarpone sir u ohlađenu žumančastu kremu, mešajući lagano dok se ne dobije glatka masa.
U drugoj činiji umutiti belanca u čvrst sneg, pa ih nežno umešati u masu od maskarponea.
Umočiti piškote kratko u kafu (i liker, ako ga koristite), pa ređati prvi red u činiju ili kalup.
Preko piškota rasporediti pola kreme, zatim ponoviti postupak sa drugim redom piškota i ostatkom kreme.
Ostaviti da se hladi minimum 4 sata, idealno preko noći.
Neposredno pred služenje posuti obilno kakaom u prahu.
Savet: Ukoliko želite bezalkoholnu verziju, jednostavno izostavite liker. Tiramisu je takođe moguće pripremiti i u pojedinačnim čašama – elegantno i praktično za posluženje.
Želite da na najslađi način zaokružite nedeljni ručak? Ova klasična poslastica iz srca Italije uvek je dobar izbor.
Ne zahteva pečenje, priprema se relativno lako, a može se napraviti i dan ranije – što ga čini savršenim za vikend.
Sastojci (za 6 osoba):
250 g maskarpone sira
3 žumanca
3 belanca
100 g šećera
1 pakovanje piškota (oko 200 g)
2 dl jake crne kafe (ohlađene)
1–2 kašike amareta ili roma (opciono)
kakao u prahu za posipanje
Priprema:
Umutiti žumanca sa šećerom na pari dok se ne dobije gusta, svetla krema. Ostaviti da se prohladi.
Umešati maskarpone sir u ohlađenu žumančastu kremu, mešajući lagano dok se ne dobije glatka masa.
U drugoj činiji umutiti belanca u čvrst sneg, pa ih nežno umešati u masu od maskarponea.
Umočiti piškote kratko u kafu (i liker, ako ga koristite), pa ređati prvi red u činiju ili kalup.
Preko piškota rasporediti pola kreme, zatim ponoviti postupak sa drugim redom piškota i ostatkom kreme.
Ostaviti da se hladi minimum 4 sata, idealno preko noći.
Neposredno pred služenje posuti obilno kakaom u prahu.
Savet: Ukoliko želite bezalkoholnu verziju, jednostavno izostavite liker. Tiramisu je takođe moguće pripremiti i u pojedinačnim čašama – elegantno i praktično za posluženje.
Želite da na najslađi način zaokružite nedeljni ručak? Ova klasična poslastica iz srca Italije uvek je dobar izbor.
Redakcija: Glasa Podrinja
Aktuelno
Najnoviji broj
24. jul 2025.