27. jul 2025.27. jul 2025.
Tiramisu – dezert koji podiže raspoloženje
Preporuka za poslasticu nedelje

Tiramisu – dezert koji podiže raspoloženje

Postoji razlog zašto je tiramisu jedan od najvoljenijih deserta na svetu – kremast, nežan, sa blagom notom kafe i kakaa, ova italijanska poslastica je pravi izbor za završnicu nedeljnog ručka. Njeno ime u prevodu znači „podigni me“, što i te kako opravdava – lagan, a raskošan u ukusu, tiramisu je dezert koji oduševljava sve generacije.

Ne zahteva pečenje, priprema se relativno lako, a može se napraviti i dan ranije – što ga čini savršenim za vikend.

Sastojci (za 6 osoba):
250 g maskarpone sira

3 žumanca

3 belanca

100 g šećera

1 pakovanje piškota (oko 200 g)

2 dl jake crne kafe (ohlađene)

1–2 kašike amareta ili roma (opciono)

kakao u prahu za posipanje

Priprema:
Umutiti žumanca sa šećerom na pari dok se ne dobije gusta, svetla krema. Ostaviti da se prohladi.

Umešati maskarpone sir u ohlađenu žumančastu kremu, mešajući lagano dok se ne dobije glatka masa.

U drugoj činiji umutiti belanca u čvrst sneg, pa ih nežno umešati u masu od maskarponea.

Umočiti piškote kratko u kafu (i liker, ako ga koristite), pa ređati prvi red u činiju ili kalup.

Preko piškota rasporediti pola kreme, zatim ponoviti postupak sa drugim redom piškota i ostatkom kreme.

Ostaviti da se hladi minimum 4 sata, idealno preko noći.

Neposredno pred služenje posuti obilno kakaom u prahu.

Savet: Ukoliko želite bezalkoholnu verziju, jednostavno izostavite liker. Tiramisu je takođe moguće pripremiti i u pojedinačnim čašama – elegantno i praktično za posluženje.

Želite da na najslađi način zaokružite nedeljni ručak? Ova klasična poslastica iz srca Italije uvek je dobar izbor.
Redakcija: Glasa Podrinja

Najnoviji broj

24. jul 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa