Info

24. avgust 2025.24. avg 2025.
Nedeljna poslastica – mirisna pita od borovnica na tradicionalan način
Poslastica nedelje

Nedeljna poslastica – mirisna pita od borovnica na tradicionalan način

Pita od borovnica – klasik koji pleni izgledom i ukusom
Kada se spoje jednostavni sastojci i sezonsko voće, dobija se desert koji pleni i ukusom i izgledom. Pita od borovnica je upravo takav kolač – tradicionalan, a opet uvek moderan. Njena hrskava kora i sočan, blago kiselkast fil od borovnica učiniće da ova poslastica bude zvezda vašeg nedeljnog ručka.

Sastojci:

Za testo:

300 g brašna

150 g hladnog putera

2 kašike šećera

prstohvat soli

1 žumance

2–3 kašike hladne vode

Za fil:

500 g svežih ili zamrznutih borovnica

120 g šećera

1 vanilin šećer

2 kašike kukuruznog skroba (gustina)

kora jednog limuna

Priprema:


Testo:
U činiju sipati brašno, šećer i so. Dodati na kockice isečen hladan puter i umesiti mrvičastu smesu. Umešati žumance i vodu, pa brzo oblikovati testo u kuglu. Umotajte ga u foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.

Fil: U šerpici pomešati borovnice, šećer, vanilin šećer i koru limuna. Staviti na umerenu vatru i kratko prokuvati. U malo vode rastvoriti skrob, dodati u fil i mešati dok se ne zgusne.

Slaganje: Testo podeliti na dva dela. Jedan razvući i staviti u podmazan kalup za pitu. Preko sipati fil od borovnica. Drugi deo testa razvući i iseći na trake, pa isplesti mrežu preko pite.

Pečenje: Pitu peći u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 35–40 minuta, dok kora ne dobije zlatnu boju.

Serviranje:

Najlepše je poslužiti toplu pitu uz kuglu sladoleda od vanile ili umutenu pavlaku. Njen miris i ukus vratiće vas u detinjstvo i podsetiti na nedeljne ručkove u krugu porodice.

Redakcija: Glasa Podrinja

Najnoviji broj

21. avgust 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa