24. avgust 2025.24. avg 2025.

Poslastica nedelje
Nedeljna poslastica – mirisna pita od borovnica na tradicionalan način
Pita od borovnica – klasik koji pleni izgledom i ukusom
Kada se spoje jednostavni sastojci i sezonsko voće, dobija se desert koji pleni i ukusom i izgledom. Pita od borovnica je upravo takav kolač – tradicionalan, a opet uvek moderan. Njena hrskava kora i sočan, blago kiselkast fil od borovnica učiniće da ova poslastica bude zvezda vašeg nedeljnog ručka.
Sastojci:
Za testo:
300 g brašna
150 g hladnog putera
2 kašike šećera
prstohvat soli
1 žumance
2–3 kašike hladne vode
Za fil:
500 g svežih ili zamrznutih borovnica
120 g šećera
1 vanilin šećer
2 kašike kukuruznog skroba (gustina)
kora jednog limuna
Priprema:
Testo: U činiju sipati brašno, šećer i so. Dodati na kockice isečen hladan puter i umesiti mrvičastu smesu. Umešati žumance i vodu, pa brzo oblikovati testo u kuglu. Umotajte ga u foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.
Fil: U šerpici pomešati borovnice, šećer, vanilin šećer i koru limuna. Staviti na umerenu vatru i kratko prokuvati. U malo vode rastvoriti skrob, dodati u fil i mešati dok se ne zgusne.
Slaganje: Testo podeliti na dva dela. Jedan razvući i staviti u podmazan kalup za pitu. Preko sipati fil od borovnica. Drugi deo testa razvući i iseći na trake, pa isplesti mrežu preko pite.
Pečenje: Pitu peći u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 35–40 minuta, dok kora ne dobije zlatnu boju.
Serviranje:
Najlepše je poslužiti toplu pitu uz kuglu sladoleda od vanile ili umutenu pavlaku. Njen miris i ukus vratiće vas u detinjstvo i podsetiti na nedeljne ručkove u krugu porodice.
Sastojci:
Za testo:
300 g brašna
150 g hladnog putera
2 kašike šećera
prstohvat soli
1 žumance
2–3 kašike hladne vode
Za fil:
500 g svežih ili zamrznutih borovnica
120 g šećera
1 vanilin šećer
2 kašike kukuruznog skroba (gustina)
kora jednog limuna
Priprema:
Testo: U činiju sipati brašno, šećer i so. Dodati na kockice isečen hladan puter i umesiti mrvičastu smesu. Umešati žumance i vodu, pa brzo oblikovati testo u kuglu. Umotajte ga u foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.
Fil: U šerpici pomešati borovnice, šećer, vanilin šećer i koru limuna. Staviti na umerenu vatru i kratko prokuvati. U malo vode rastvoriti skrob, dodati u fil i mešati dok se ne zgusne.
Slaganje: Testo podeliti na dva dela. Jedan razvući i staviti u podmazan kalup za pitu. Preko sipati fil od borovnica. Drugi deo testa razvući i iseći na trake, pa isplesti mrežu preko pite.
Pečenje: Pitu peći u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 35–40 minuta, dok kora ne dobije zlatnu boju.
Serviranje:
Najlepše je poslužiti toplu pitu uz kuglu sladoleda od vanile ili umutenu pavlaku. Njen miris i ukus vratiće vas u detinjstvo i podsetiti na nedeljne ručkove u krugu porodice.
Redakcija: Glasa Podrinja
Aktuelno
Najnoviji broj
21. avgust 2025.