4. decembar 2018.4. dec 2018.

Povreda osnovnih ljudskih prava i sloboda

(Beta) - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić dogovorio je danas u Beogradu s ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirkom Šarovićem da upute zajedničko pismo državama članicama EU sa zahtevom da traže od vlasti u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije i BiH.
Sednica Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Kosova, na kojoj će biti razmatrana primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), održava se 17. decembra i to je poslednja šansa da EU traži od Prištine hitno i neodložno ukidanje "diskriminatorske takse", ili će u protivnom biti neophodno tražiti suspenziju SSP između EU i Kosova, ocenjeno je na sastanku.
Dvojica ministara su upozorila da se povećanim carinskim stopama ne krši samo CEFTA sporazum i SSP, "već se radi o gruboj povredi temeljnih ljudskih prava i sloboda, a pre svega prava na slobodan protok ljudi, roba i kapitala, kao i prava na lečenje".
Zbog uvedene takse od 100 odsto, trgovina Srbije i BiH s Prištinom praktično je onemogućena, istakli su ministri i izrazili zabrinutost zbog blagih reakcija međunarodne zajednice koja dosad nije ubedila Prištinu da povuče trgovinske barijere, navodi se u saopštenju Ministarstva za trgovinu Srbije.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa