27. mart 2019.27. mar 2019.
U Srbiji nedovoljan broj mamografa

U Srbiji nedovoljan broj mamografa

(Beta) - Zdravstvene ustanove u Srbiji imaju 40 upotrebljivih digitalnih mamografa, a potrebno je od 80 do 100 da bi bilo što manje slučajava da se rak dojke otkrije u odmakloj fazi, ukazali su onkolozi na tribini "Rani karcinom dojke: koliko smo blizu izlečenja".
Hirurg iz Instituta sa onkologiju i radiologiju u Beogradu Ivan Marković je kazao da nema ni dovoljno radiologa koji bi čitali mamografske snimke, a nedostaje i umrežavanje svih mamografskih snimaka.
"Početak obaveznog organizovanog skrininga za rak dojke (dolazak na pregled po pozivu), sve veće dostupnosti digitalnih mamografa, medijske kampanje i svest žena dovode do otkrivanja raka dojke u ranom stadijumu, što je jedan od najvažnijih faktora za uspešno lečenje te bolesti", kazao je Marković.
On je istakao da se u Srbiji primenjuju najsavremenije metode u otkrivanju i lečenju raka dojke, bolesti koja je u Srbiji vodeće maligno oboljenje.
Kako je rečeno na skupu, svake godine u Srbiji od karcinoma dojke oboli oko 4.000 žena, a oko 1.600 izgubi bitku sa tom bolešću. Svaka četvrta žena koja oboli od maligne bolesti ima karcinom dojke, a svaka peta žena koja umre od maligne bolesti je obolela od raka dojke.
Žene u Srbiji su u srednjem riziku od obolevanja kada je u pitanju učestalost raka dojke u Evropi, ali je Srbija po smrtnosti među zemljama koje su na vrhu liste.
U razvijenim zemljama se čak 70 do 80 odsto obolelih od raka dojke registruje u ranoj fazi.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa