Инфо

21. јул 2019.21. јул 2019.
Свети Прокопије

Свети Прокопије

Српска православна црква и православни верници обележавају Светог Прокопија, великомученика који је живео у четвртом веку.

Рођен је као Ненаније, био је у служби цара Диоклецијана. Био је део трупа послатих у Александрију како би се прогонили Хришћани. Током пута, једног одмора, у сну му се јавио Господ створивши крст на небу. Одмах после тога, Неаније је направио крст из привиђења и уместо ка Александрији, кренуо у мисију ослобађања Јерусалима.

Ушао је у Јерусалим као победник, али је убрзо ухапшен као Хришћанин. Бачен је у тамницу. Господ му се јавио поново и наденуо му име Прокопије. Погубљен је, али је на губилиште отишао срећан када је услишена молитва за све бедне и невољне, сироте и удове, а нарочито за Цркву, да узрасте и распростре се и да Православље сија до скончања времена.

Сврстан је у ред "огњених" светаца, Прокопије је врло поштован, иако његов дан није обележен црвеним словом у календару.Због чињенице да се његово име помиње приликом склапања брачне заједнице, у неким крајевима се верује да је овај дан погодан за свадбе, јер Свети Прокопије данас походи и благосиља младенце. Осим новопечених брачних другова, Свети Прокопије се сматра и заштитником деце, а као свог патрона славе га каменоресци и бунарџије.

Према народном веровању, на данашњи дан, не ваља се купати у рекама, нити другим текућим водама, а на дан Светог Великомученика Прокопија није добро ни улазити у свађу и расправу са најближима.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa