Инфо

23. јул 2019.23. јул 2019.
ОБРАЗОВАЊЕ КАО  НАЈВАЖНИЈА КАРИКА
ПРОФЕСОР ЗОРАН СИМИЋ МЕЊА СЛИКУ О РОМИМА

ОБРАЗОВАЊЕ КАО НАЈВАЖНИЈА КАРИКА

Образовање је кључна карика која доноси одрживу социјалну инклузију и прекида круг сиромаштва. То је схватио двадесетдеветогодишњи Зоран Симић из Дружетића који је, захваљујући подршци породице завршио факултет и данас је професор у Средњој школи у Коцељеви, бивши ђак који садашњим генерацијама предаје физику и математику
Према попису из 2011. године на подручју коцељевачке општине живело је нешто више од 13 хиљада људи. Од тог броја седам одсто су припадници ромске националности. Неретко живе у зачараном кругу сиромаштва јер многи не заврше ни основну школу. Почињу процес школовања али га често напуштају због одласка у иностранство одакле се изненада враћају и покушавају да се изнова укључе у систем, што је готово немогуће учинити без ефикасне подршке друштва.

Узроци лошег образовног статуса ромске заједнице су, уз сиромаштво, дискриминација и неподстицајно окружење које је уједно и узрок одустајања од школовања током основне и раног напуштања система приликом преласка у средњу школу.
Образовање је кључна карика која доноси одрживу социјалну инклузију и прекида круг сиромаштва. То је схватио двадесетдеветогодишњи Зоран Симић из Дружетића који је, захваљујући подршци породице завршио факултет и данас је професор у Средњој школи у Коцељеви, бивши ђак који садашњим генерацијама предаје физику и математику.

Опширније у штампаном издању.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa