Инфо

20. јануар 2018.20. јан 2018.
Амерички Стејт департмент издао је "упозорење првог нивоа" за путовање у Београд и Србију

Амерички Стејт департмент издао је "упозорење првог нивоа" за путовање у Београд и Србију

Београд -- Амерички Стејт департмент издао је "упозорење првог нивоа" за путовање у Београд и Србију због пријављене епидемије богиња, објављено је на Твитеру.

Упозорење због епидемије малих богиња
“Здравствено упозорење за Београд и Србију на Центру за превенцију болести – упозорење првог нивоа за путовање у Србију због пријављене епидемије малих богиња“, пише Стејт депармент.

Осим тога, Центар за контролу и превенцију болести истиче да су “здравствени званичници у Србији пријавили епидемију малих богиња".

“Мале богиње су болест коју изазива вирус који се шири ваздухом дисањем, кашљањем или кијањем. Вирус малих богиња је веома заразан и може да опстане и до два сата у ваздуху или на некој површини. Симптоми су осип, висока температуре, кашљање и заушен нос”, наводи се у њиховом саопштењу.

Због тога они саветују грађане који путују у Србију да се заштите на два начина – да приме ММР вакцину и да избегавају контакт са људима који су болесни.

“Бебе (од шест до 11 месеци) требало би пре путовања из САД да приме једну дозу ММР вакцине, а одрасли и деца две дозе ММР вакцине у размаку од најмање 28 дана”, наводе из Центра за контролу и превенцију болести.

Такође, они саветују лекаре да би требало да имају мале богиње у виду када лече пацијенте са температуром и осипом, нарочито уколико је пацијент недавно путовао.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa