Инфо

13. август 2019.13. авг 2019.

УНС: Дом штампе проглашен за споменик културе

Удружење новинара Србије (УНС) саопштило је данас да је Дом штампе у Београду, који се налази на Тргу Републике, проглашен за споменик културе на основу одлуке Владе Србије, која је објављена у Службеном гласнику Србије 9. августа ове године.

Зграда Дома штампе, у којој се налази и Прес центар Удружења новинара Србије, градјена је од 1958. до 1961. године према пројекту архитекте Ратомира Богојевића.

Пројекат је настао, како се наводи у Гласнику, "за потребе смештања" две институције - Културног центра Београда и Савеза новинара Југославије.

УНС је истакао да су новинари властитим средствима, од продаје одмаралишта у Ровињу, финансирали изградњу трећег спрата Дома штампе.

"Као зграда градјена за смештај Културног центра Београда и Савеза новинара дело је културно историјских вредности", наводи се у Службеном гласнику.

Зграда је у славу новинара, сликара, политичара и једног од оснивача Тањуга Моше Пијаде, најпре названа "Дом штампе Моша Пијаде", у којој је радио и Прес центар те новинске агенције.

Одлуком Владе утврдјене су мере заштите Дома штампе и његове околине, што подразумева "очување изворног архитектонског израза објекта", "одржање основног конструктивног и скелетног система", "технолошко унапредјење постојећих и уводјење нових инсталација неопходних за савремено функционисање"…

Одлука да Дом штампе добије статус споменика културе ступа на снагу осмог дана од дана објављивања, односно од 17. августа.
Beta

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa