Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.
Министарство рада поводом Међународног дана борбе против сиромаштва: Циљ је заштита деце

Министарство рада поводом Међународног дана борбе против сиромаштва: Циљ је заштита деце

Заштита деце од сиромаштва један је од циљева Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, изјавио је данас министар Зоран Ђорђевић поводом Мећународног дана борбе против сиромаштва.

Он је на конференцији "Сиромаштво у јавним политикама" истакао да Министарство посебну пажњу посвећује успостављању основних предуслова за постизање што већег степена социјалне сигурности и омогућавање права и услуга свим грађанима, како би се осигурала што потпунија социјална укљученост посебно рањивих друштвених група и појединаца, првенствено деце.

"Напори које улажемо огледају се посебно у смањивању економских и социјалних неједнакости, обезбеђујући права на новчана социјална давања корисницима услуга у систему социјалне заштите, на обезбеђивању услуга подршке за децу и младе са сметњама у развоју и за одрасле и старије особе са инвалидитетом, за децу без родитељског старања, за децу и младе са проблемима у понашању, за припаднике мањинских заједница, за незапослене и социјално-материјално угрожене, као и за старије који немају породицу која би о њима бринула", рекао је Ђорђевић.

Подсетио је да су усвојени закони, стратегије, акциони планови, подзаконска и друга акта социјалне и породично-правне заштите, запошљавања, с посебним фокусом на сталном повећању обухвата и на усклађивању критеријума за остваривање права корисника социјалне заштите.

Министар је истакао и да је овогодишња тема Међународног дана борбе против сиромаштва "Делујемо заједно на оснаживању деце, њихових породица и заједница да се оконча сиромаштво" блиска његовом министарству, наведено је у саопштењу.

"Сиромаштво у породици директно негативно утиче на развој деце, умањујући им могућности за развијање пуних потенцијала, негативно се одражава на здравље и бригу о здрављу, образовање и социјалну укљученост. Зато Министарство посебну пажњу посвећује јачању капацитета породица и старатеља који се брину о деци, како би им се омогућили основни предуслови да одрасту у условима погодним за развој", нагласио је Ђорђевић.

Министар је рекао да Министарство спроводи политику подршке родитељима да испуњавају своје одговорности према деци и политику која је усмерена на превенцију издвајања деце из породице.

Једна од њих је и право на дечији додатак из државног буџета којом је годишње у Србији обухваћено 400.000 деце.
Извор: Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa