Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.
Izvor: Freeimages/Piotr Lewandowski

Izvor: Freeimages/Piotr Lewandowski

Министарство саобраћаја: Превозници направили пропуст, испаштају деца

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије саопштило је данас да је Агенција за безбедност саобраћаја на време обавестила да од 30. јанура ове године возачима аутобуса за организовани превоз деце издаје квалификациону картицу и да су возачи направили пропуст што је нису на време обезбедили, па су одложене ђачке екскурзије.

Квалификациона картица се, како се наводи, директно добија на основу одговарајуће возачке дозволе, без претходног похађања обуке и полагања испита.

"Картица се може добити подношењем захтева у поступку који не траје дуже од 20-ак дана", наводи се у саопштењу.

Око 60 аутобуса за претходна два дана није одвезло децу на екскурзије јер нису имали квалификационе картице, а у Националној асоцијацији туристичкиих организација (ЈУТА) тврде да је два дана пре тога важила потврда о предатој документацији за квалификациону картицу.

У Министарству тврде да је проблем настао због чињенице да се сада Правилник о организованом превозу деце спроводи без изузетака.

Додаје се да су превозници који у оквиру своје делатности пружају и услуге превоза деце на екскурзијама, били дужни да током 2019. године обезбеде испуњење свих услова које прописују како правилници из области оспособљавања возача, тако и касније донет правилник о организованом превозу деце.

Истиче се да потврда о предатом захтеву за издавање картице не може бити прихваћена као "испуњење прописаног услова" јер то није нигде прописано, нити представља "пропуст" органа у доношењу правилника, како покушава да се протумачи.
Извор: Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa