Инфо

11. новембар 2019.11. нов 2019.
Izvor: Profimedia

Izvor: Profimedia

Дачић: Гана је 16. држава која је повукла признање Косова

Република Гана повукла је признање Косова, о чему је нотом обавестила Министарство спољних послова Србије (МСП), и тиме је постала 16. држава чланица Уједињених нација која је повукла признање Косова, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић, а саопштено је из МСП-а.

"Званично смо обавештени да Влада Гане сматра да је њена одлука из 2012. године да призна једнострано проглашену независност Косова била преурањена и да је то признање и успостављање дипломатских односа представљало кршење Хелсиншког договора, као и фундаментално кршење Резолуције 1244 Савета безбедности УН", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије захвалио је Влади Гане због ове одлуке, "која је утемељена на међународном праву, Повељи Уједињених нација, као и чињеници да је у току процес чији је циљ решавање овог питања, који Гана подржава".

Одлука Владе Републике Гане да повуче признање Косова још једна је потврда наше политике тражења решења кроз дијалог и компромис, уз неизоставно учешће Србије у том процесу, изјавио је Дачић и додао да једнострана решења нису пут ка миру и стабилизацији прилика, што је и Влада Републике Гане потврдила овом одлуком.

Дачић очекује да ће ова одлука охрабрити и неке друге чланице УН да преиспитају своје одлуке и повуку признање једнострано проглашене независности Косова.

Република Гана је највећа држава која је до сада повукла признање Косова и њена одлука је веома важна у међународним оквирима, имајући у виду величину и политички утицај те земље.

"Ту одлуку доживљавамо и као израз пријатељства према Србији, које вуче корене још из периода оснивања Покрета
Извор: Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa