Инфо

21. новембар 2019.21. нов 2019.
Нада српске голготе
Срби на Корзици - свежањ пун снова о повратку

Нада српске голготе

„Када се будемо вратили на наша огњишта и наше мајке затекнемо још у животу, оне ће нас дочекати и питати: Како сте се осећали у Француској?Ми ћемо им одговорити: Било нам је добро! Ако су наше жене и наше сестре још у животу, оне ће нас дочекати и питати: Како сте се осећали у Француској? Ми ћемо им одговорити: Било нам је добро! Ако су наша деца сазнала за највећа искушења овог света, још у животу, она ће нас загрлити такође, али њихова уста неће умети да нам поставе то питање, само ће нас просто питати: Где је та Француска? Уместо одговора, ми ћемо ставити руку на срце и рећи ћемо им: Ево, Француска је овде, и наша деца ће нас разумети“ Владислав Петковић Дис
До тада највећи сукоб у историји човечанства, Велики рат, сломио је моћна царства, прекројио мапу Европе, а обичном, малом човеку, иако је одузео готово све, оставио је танки трачак наде и уверење да је то последњи оружани конфликт миленијума. Србија, земља победница, али само номинално, своје жртве никада није избројала, а ни сународнике расуте по свету. Албанска голгота остала је дубоко утиснута у колективну свест као симбол великог страдања, пораза, али и надљудске истрајности. Живи сведоци одавно су отпловили небеским лађама, али записи на пожутелим хартијама и даље казују приче.



-Приближисмо се граници. Људи из колоне истрчавају на њиву поред пута, чепркају ногом снег и узимају по комадић стврднуте земље, своје српске земље. Када то видех, обузе ме још већа туга. Сироти људи, мисле ваљда да никад више неће видети своју Отаџбину ни своју кућу. Несвесно се и сам сагох, те узех комадић земље, као камен тврде -Љубиша С. Милошевић, V разред ( Радовановић Зоран, Срби на Корзици, Нови Сад 2014.стр 83.)



опширније у штампаном издању

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa