Инфо

4. децембар 2019.4. дец 2019.
шабац.рс

шабац.рс

Ширење канализационе мреже на шабачка приградска насеља

Политика града Шапца и ЈКП „Водовод“ је да у некој блиској будућности комплетан град и приградска насеља буду прикључена на канализациону мрежу.

Планирано је да се уради сто километара канализационе мреже на коју би било прикључено око пет хиљада домаћинстава.

У протекле две године ЈКП „Водовод“ уложио је милион евра у проширење канализационе мреже, а једно од приоритетнијих задатака је канализација у приградском насељу Јевремовац, са око пет хиљада житеља.

Због тежине терена, јер је реч о брдском земљишту, радиће се по новом методу тзв. вакуумске канализације.

Овај начин примењује се у Словенији, а трошкови су нижи. Почетком пролећа у Јевремовцу почињу радови на 13 километара канализационе мреже, на коју би било прикључено 700 домаћинстава. Вредност радова је између 1,5 и 1,7 милиона евра. ЈКП Водовод на сваки начин помаже грађанима, тако да је омогућено плаћање прикључка у вредности 700 евра на 24 рате.

Оно што је важно за грађане, истичу из градске управе, да увођење канализације није бесплатно, како покушавају да представе активисти СНС. Једини начин ширења канализационе мреже је да управо грађани учествују у финансирању прикључака, што би допринело да и друга насеља буду у мрежи. Уз то постоји могућност ширења и водоводне мреже, а цена прикључка је око 400 евра.

Такође, постоји могућност плаћања на рате. Иначе, Шабац је једна од ретких локалних самоуправа која има постројење за пречишћавање отпадних вода, а капацитет је за 85.000 становника.

Немали проблем представљају септичке јаме, јер се, као на пример у Јевремовцу, изливају или су у близини бунара и кућа, а цена септичке јаме која би била по прописима износи око 1.300 евра. Значи готово двоструко јефтиније него што је прикључак, и трајно решење.

Извор: Данас Д.Е

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa