Инфо

23. јануар 2020.23. јан 2020.
У сусрет обележавању: Националног дана без дувана

У сусрет обележавању: Националног дана без дувана

Завод за јавно здравље Шабац у сарадњи са Канцеларијом за превенцију пушења Института за јавно здравље Србије, организовао је данас семинар у свечаној сали Завода за јавно здравље у Шапцу.

Предавање је намењено здравственим радницима и сарадницима, са циљем едукације и развоја вештина, како би појачали њихове капацитете за превенцију и одвикавање од пушења. Овај семинар уједно представља и увод у обележавање Националног дана без дувана, који Србија обележава дуже од 20 година сваког 31. јануара.


-У Србији се редовно прати ситуација о заступљености пушења како међу младима тако и одраслима. Задњих неколико година, смо спровели и међународно упоредива истраживања укључујући ученике основних и средњих школа. Подаци указују да је заступљеност пушења међу одраслом популацијом и даље висока. У Србију пуши 37 одсто одраслих становника. Проблем није само заступљеност пушења. Оно што нас посебно брине је висока изложеност дуванском диму која износи више од 50 одсто, зависно од места о коме причамо, негде и до 70 одсто – рекла је Прим. др сц. мед Биљана Килибарда, из Канцеларије за превенцију пушења и додала:

Истраживање спроведено међу младима показало је да је у периоду од 2013. до 2017. године учесталост пушења смањена, првенствено међу ученицима старости од 13 до 15 година, што је мање за два одсто. Истовремено су се појавили нови изазови у контроли дувана, посебно када говоримо о младима то је велика заступљеност наргилa. Постоје заблуде да је пушење наргилe мање штетно од цигарета, као и да се проласком кроз воду филтрира велики број токсичних материја.

Добили смо податак да око четвртина ученика првих разреда средњих школа је пушило или пуши наргилу. Ту су и електронске цигарете које користи 6,2 одсто ученика oд 13 до 15 година (7,6% дечака, 4,8% девојчица). У претходне две година на тржишту су актуелни загревани дувански производи чија популарност расте посебно међу одраслом популацијом.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa