Инфо

9. фебруар 2020.9. феб 2020.
Лоша недеља за роботе - остају без посла у Силицијумској долини

Лоша недеља за роботе - остају без посла у Силицијумској долини

Била је ово лоша седмица за роботе у заливу Сан Франциска јер су неки остали без посла пошто су затворене аутоматизоване продавнице.

Једна компанија из Силицијумске долине која је користила роботе да праве пице се ове недеље затворила, као и три кафетерије у центру Сан Франциска где су кувари били роботи.
"Зума пица" каже да укида 172 радна места у Маунтаин Вјуу у Силицијумској долини и још 80 радних места у Сан Франциску. Извршни директор "Зуме", Алек Гарден, у среду је то објавио у е-порукама запосленима, известили су локлани медији.

Та почетничка фирма (стартуп) из Маунтаин Вјуа, која пице испоручује од 2016. године, каже да намерава да се усредсреди на систем паковања и испоруке хране. Гарден је рекао да ће бивши запослени моцћи да се пријаве на 100 нових радних места које "Зуме" очекује да ће имати у служби за паковање.

У Сан Франциску је фирма "Кафе X" затворила три кафетерије у скупој финансијској четврти. Оснивач тог "стартапа" Хенри Ху, рекао је да су ти кафеи у центру помогли да се развије најновија машина која се користи у продавницама на Међународном аеродрому Сан Франциска и Међународном аеродрому Минета Сан Хосеа.

Када је "Кафе X" почео да ради 2017. године, његови роботизирани баристи придружили су се роботима који су правили "смутије" и "хамбургере" или су мешали и дозирали салате-оброке.

"Кафе X" ће и даље имати конкуренцију на тржишту аутоматизованог припремања кафе. "Бригго кофи хаус" на аеродрому Сан Франциска има робота-баристу који може да направи 100 напитака и пиц́а на сат, пише локални лист.

Роботика је најпре расла у магацинима да би се убрзао рад, повећала продуктивност и смањили трошкови, а све више прелази у индустрије попут прехрамбене.

У области Залива Сан Франциска, популарност робота делимично потиче од преплављености тог региона технологијом, храном и аутоматизацијом.
Извор: Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa