Инфо

24. фебруар 2020.24. феб 2020.
Не мрзи, немаш изговор!

Не мрзи, немаш изговор!

Ретко ко се није некада суочио са говором мржње. Ако нисте међу њима, драго ми је због вас. Али шта је са онима који јесу? „Ви цигани сте прљави и не желимо да се купамо у истом базену са вама“, „у колицима си а желиш да се бавиш неким спортом? Како те није блам?“, „плава си, подразумева се онда и да си глупа“. Ово је мали део онога што жртве говора мржње свакодневно слушају.

Више о говору мржње рекао нам је Александар Прица, председник асоцијације Дуга.На постављено питање „Зашто су млади пуни мржње данас“ одговор је био врло јасан:
-Не бих рекао да су само данас. Можда је то данас видљивије, због друштвених мрежа.Они који нису испуњени, који имају неке фрустрације траже мету за своју мржњу. Јер не може неко да мрзи неког из чиста мира само зато што је другачије вере, нације, сексуалне орјентације.

Не ћути!
Шта урадити у случају злочина из мржње?
• Одмах позови полицију 192.
• Не одговарај на увредљиве поруке. Чувај их као доказ.
• Пријави оне који те вређају.
• Уколико знаш да говор или злочин из мржње трпи неко из твог окружења, немој ћутати.Велико питање је да ли су млади свесни својих речи и дела.
-Мислим да нису свесни. Насилници, рецимо на друштвеним мрежама, често нису свесни онога што чине другима. Нису свесни јер нема повратне реакције. Уколико ви нападнете неког у стварном, не у виртуелном свету, ви ћете на његовом лицу видети бол, видећете да поврежујуте неког. Путем друштвених мрежа то није могуће.
Када су жртве говора мржње у пиању, оно што је јако битно, поред саме пријаве, је и подршка. Веома често, говор мржње доводи и до последица које можемо имати. Последице на наш цео живот.

Сваки облик насиља треба пријавити. Јер насилник неће престати.
Жељана Пантелић

Најновији број

2. децембар 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa