Инфо

30. март 2020.30. мар 2020.
Пандемија разара берзе

Пандемија разара берзе

Пандемија разара берзе. Збрисано је 15.000 милијарди долара. Појачала су се страховања да би могли пропасти читави сектори, мало је вероватно да ће у другом тромесечју бити лакше.

Земљотрес на светским триштима капитала, валута и робе, због пандемије корона вируса, траје већ три месеца и изазвао је, вероватно, најразорнију распродају актива од Велике депресије.

Цифре су запањујуће.

На светским берзама збрисано је 15.000 милијарди долара вредности акција, цене нафте су пале за 60 процената, а тржишта у успону, попут Бразила, Мексика и Јужне Африке, бележе пад њихових националних валута за више од 20 посто, преноси Танјуг, позивајући се на Reuters.

Акције у Кини добро прошле
Волатилност и притисак на тржиштима корпоративног задуживања појачала су страховања да би могли пропасти читави сектори - испарила је готово половина вредности акција авиокомпанија, а економије које су већ у паду суочавају се с новим валом кризе државних дугова.

Гиљотину није избјегао ни Њалл Стреет, гђе је забилљежен суноврат Доњ Јонеса за 22 посто и индекса С&П 500 за 24 процента, азијско-пацифички МСЦИ, који мјери вриједност акција на берзама 49 земаља, изгубио је скоро 25 посто вредности, док се лондонски ФТСЕ стропоштао за 27 посто.

Илуструјирајући интензитет удара који свјетске берзе трпе, британска агенција наводи да је рекордни квартални пад вриједности Њалл Стреета износио 40 процената 1932. године усред Велике депресији те да чињеница да су индекси С&П и Доњ Јонес прије само мјесец били на рекордним нивоима свједочи о томе да је овог пута пад био бруталнији.

Акције у Кини, коју је вирус прво погодио, релативно су добро прошле, с падом од само 11 посто у доларској протувриједности, али су посљедице на другим великим тржиштима у успону погубније, пошто су њихова главна тржишта у колапсу.

Пад цена нафте 'брент'
Сјеверноморска нафта "брент" пала је за 62 процента у прва три месеца ове године, на само 25 долара за барел.

На то, додуше, није утјецала само криза у вези са корона вирусом, већ и раздор између чланица Организације земаља извозница нафте и Русије у погледу потребе за додатним смањењем производње.

Инвестициона банка ЈПМорган процјењује да ће корона вирус гурнути свјетску економију у минус од 12 процената у првом кварталу.

Пандемија се и даље брзо шири и држи у карантину велике делове глобалне економије, тако да је мало вероватно да ће у другом тромесечју бити пуно лакше.

Извор: Al Jazeera Balkans

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa