Инфо

28. април 2020.28. апр 2020.
Почела исплата субвенција повртарима, млекарима и пчеларима у Србији

Почела исплата субвенција повртарима, млекарима и пчеларима у Србији

За најугроженије пољопривреднике у Србији, који имају највише проблема због пандемије корона вируса, почела је сплата новчане помоћи, а очекује са да ће бити завршена до краја следеће недеље, изјавила је данас директорка Управе за аграрна плаћања у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Биљана Петровић.


Петровић је, на онлине конференцији УСАИД-овог "Пројекта за конкурентну привреду", навела да је одлуком Министартва настојано да се помогне одмах пољопривредним произвођачима који су били највише угрожени у овом моменту, а то су повртари у затвореном простору, мали млекари и пчелари који имају више од 70 година.

"За повртаре максималан износ субвенција је до 90.000 динара, за произвођаче млека до 30.000 динара за краве, а до 20.000 динара за овце и козе и за пчеларе до 20.000 динара", објаснила је Петровић.

Одлука Владе Србије као помоћ пољопривредницима је и кредитна подршка, са 1,45 милијарде динара за субвенцију каматних стопа.

"Та подршка се односи на сва регистрована пољопривредна газдинства, за задруге и правна лица која у оквиру своје фирме имају регистровано пољопривредно газдинство", навела је Петровић.

Максимални износ кредита за физичка лица и предузетнике је шест милиона динара, а за правна лица 18 милиона динара и да се они реализују преко комерцијалних банака. Уведена је и нова врста кредита од три милиона динара за ликвидност.

Петровић је навела да је једна од првих мера умерена ка пљопривредницима била та да не морају да иду у трезор и подносе захтеве за субвенције по хектару, већ да то могу да учине путем е-маила.

Директор УСАИД-овог "Пројеката за конкурентну привреду" Александар Павловић рекао је да овај пројекат ради у сектору финансија и побољшању приступа изворима финансирања, с акцентом на инвестиције и обртна средства.

Он је додао и да је проблем садашње кризе пад потражње. Када се фирма нађе у таквој ситуацији, она нема опција осим да обустави пословање. Притом су фирме навеле да је њихов главни проблем обустављање инвестиција и "нестанак тржишта".

Директорка Одељења за развој и подршку продаје Адико банке (Аддико банк) Маја Арсин рекла је да се мала и микро предузећа највише јављају за помоћ и кредите, а банке су спремне да им изађу у сусрет.

"Банке су до сада вршиле неометано аплицирање и подношење захтева за кредита из гарантне шеме коју је донела Влада Србије, а у току следеће недеље очекујемо реализацију и пуштања тих кредита која се чека због потписивања званичних институција и банака", објаснила је Арсин.

Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa