Инфо

17. јун 2020.17. јун 2020.
фото: Каматица

фото: Каматица

Црне листе банака

Најмање 20.000 људи тренутно је на "црној листи" банака које су због последица короне, до највишег нивоа, заоштриле услове под којима одобравају кредите.

Како сазнаје "Блиц Бизнис", поједине банке направиле су списак делатности чијим радницима не одобравају зајмове. На истој листи су и ризични клијенти из угла величине компаније у којој раде, дужине запослења и историје у банци.

-Банке већ неко време врло опрезно кроје своје пословне политике. Крајем маја многе су направиле детаљне листе забрана у погледу кредитирања, а које су ступиле на снагу у јуну. Крајем јуна ће радити нову анализу и она ће бити основ за кредитну политику у јулу - каже наш саговорник, додајући да је у питању врло одговорно понашање имајући у виду да поједине привредне гране не раде месецима и да је неизвесно хоће ли бити новог удара короне и дубљих последица.

Према нашим информацијама, на црној листи је седам ризичних делатности у којима ради најмање 20.000 људи. Реч је о секторима који су у потпуности искључени из активности кредитирања становништва. На првом месту су хотели, а на другом туристичке агенције. Следе аутоиндустрија и добављачи, затим сектор продаје аутомобила и фирме које се баве рента-каром. Последња два ризична сектора, за чије раднике нема кредита, су међународни путнички саобраћај и предузећа која се баве искључиво увозом и извозом.

Поред делатности на "црној листи" је и сегмент ризичних клијената који раде у осталим секторима, а чију проблематичност банкари сагледавају из три угла: величине компаније у којој раде, дужине запослења и историје у банци.

-С тим у вези најризичнији су они који раде код предузетника, у микро или у малом предузећу, који имају запослење краће од годину дана и они који нису стари клијент у банци у смислу да имају отворен рачун краће од 12 месеци - каже извор.

Како додаје, клијенти који имају ова сва три критеријума, аутоматски се одбијају за кредит, док они који имају по један или два, банке додатно анализирају.

Оваква пословна политика банака, каже наш саговорник, врло је "логична и одговорна у ситуацији када поједине привредне гране не раде месецима и када је врло неизвесно хоће ли бити новог удара короне и дубљих последица по привреду, а самим тим и по раднике.
Каматица

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa