Инфо

18. јун 2020.18. јун 2020.
Прича о честитости, спорту и Шапчанима

Прича о честитости, спорту и Шапчанима

-Желели смо да кроз предавање и изложбу испричамо причу о честитости, али и свим добрим људима који су допринели не само развоју спорта, него и других вредних особина, за које верујем да негујемо и данас у Шапцу - појаснила је Татјана Марковић, ауторка поставке "Прича о честитости" у Соколском дому на свечаном отварању вечерас.

Ауторке изложбе, Татјана Марковић и Смиљка Јовановић, желеле су да укажу на значај и историјат Соколског друштва, али и солидарност Шапчана у изградњи важних објеката у граду.

-Када је реч о соколству потребно је имати на уму мисао о части. То је реч која је заокружила целу ову причу и она која је опстала кроз време без обзира на идеолошку обојеност друштва у одређеним историјским периодима. То је окосница и хронологија наратива ове изложбе. Ако из данашње перспективе сагледамо прошло време можемо видети мноштво сјајних имена у спорту која су стасавали под овим кровом - рекла је Смиљка Јовановић, ауторка поставке.

Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић свечано је отворио је изложбу истакавши да је зграда Дома више од спортског објекта.

-Када смо код Европске уније аплицирали за  се реконструкцију објекта традиција је била кључна реч. Сколски дом је музеј, има традицију, историју и своју причу. Када смо се договарали са нашим пријатељима из ЕУ, рекли смо да ће бити мултифункционална дворана, и да ћемо у објекту организовати различите догађаје што се остварило. Изложба је везана за ову зграду, њену историју, традицију соколства, не само у Шапцу него и у Краљевини Југославији. А сталну поставка ће допринети туристичком потенцијалу овог објекта - навео је Пајић.

Градски већник задужен за спорт Драган Николић истакао је да је за Шапчане Соколски дом нулта тачка из које се развијао спорт и да је реконструкцијом објекта учињен значајан корак.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa