Инфо

1. јул 2020.1. јул 2020.
Зеленовић: Нећемо дозволити новопазарски сценарио у Шапцу

Зеленовић: Нећемо дозволити новопазарски сценарио у Шапцу

Ситуација у Шапцу је драматична, поручио је данас командант градског Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић. Од почетка кризе до данас имамо 178 оболелих. Након првог пика првог таласа било је 75, а данас имамо више од 100 новооболелих, од којих је 114 у последњих 10 дана.

- Јуче се у ковид амбуланту јавио 131 суграђанин, а претходног дана их је било 116, што значи да из дана у дан имамо драматичан раст. У ковид амбуланту јавило се десет пута више људи у протекла три, него у претходних десет дана. С обзиром да су сви, како наводе лекари, заражени, ситуација у Шапцу је драматична. Од 20. до 30 јуна, у ковид амбуланту јавило се 740 лица и сва су сумњива на ковид. У протеклих десет дана урађено је 114 тестова и сви су позитивни, истакао је Зеленовић.

Иако смо мислили да ће бити лакше у летњем периоду, високе температуре доводе до дехидратације организма, што је додатно отежавајућа околност за ковид инфекцију. С обзиром на новонасталу ситуацију и редове испред ковид амбуланте, Штаб за ванредне ситуације поставио је шатор са клупама да би суграђанима олакшали муке. Такође, деле се флаше са водом да пацијенти не би дехидрирали, јер имају повишену телесну температуру која додатно доводи до дехидратације организма.



- Јуче се, од почетка пандемије, јавило највише пацијената са тегобама суспектним на Ковид19. Појачали смо број здравствених радника у ковид амбуланти – три лекара је у првој, три у другој смени. Подсећам да ковид амбуланта ради од 07 до 20 часова сваким радним даном и од 08 до 18 часова викендом. Апелујем на суграђане да је јако важно да се јаве чим примете прве симптоме, да не чекају да се развије пнеумонија, када је лечење много теже. ПЦР тестове који сада подразумевају брис грла шаљемо ЗЗЈЗ, а од лабораторије Клиничког центра Ватрено око, која ради анализе, добијамо резултате након 48 сати. Апелујем на суграђане да се придржавају прописаних заштитних мера, да схвате озбиљност ситуације, јер ако сада не будемо реаговали, број нооболелих ће бити све већи, каже др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“.

Ионако озбиљну истуацију додатно погоршава недовољан број ПСР тестова.

- Вероватно би било јуче тестирано свих 131 који су дошли да је било толико тестова. Апелујем на надлежне органе, ЗЗЈЗ и Лабораторију Клиничког центра да нам дају потребан број тестова. Ако Ватрено око не може да стигне да уради све тестове, или нема потребан капацитет, нека да дозволу приватним амбулантама да раде, а ми ћемо платити из буџета града. Недопустиво је да имамо мањи број тестова од броја људи који се свакодневно јави, а који су, како кажу лекари, очигледно заражени. Спремни смо да платимо тестове за сваког Шапчанина, додао је Зеленовић.

Према речима Милана Васића, начелника Градске управе, ЈКП „Стари град“ започео је дезинфекцију јавних површина.

- Појачали смо надзор када је у питању ношење маски и постојање дезо баријера у затвореном простору. Од 100 контролисаних објеката, у 76 су изречене мере упозорења. У јавним институцијама се примењују заштитне мере, али је проблем у ресторанима, летњим баштама и трговинама. Мислим да републички Кризни штаб мора заузети оштрији став по овом питању, с обзиром да расте број новооболелих. Евидентно је да морамо пооштрити одлуке у нашем граду, нагласио је Васић.

Зеленовић је додао да ће се размотрити надлежност Града и Штаба за ванредне ситуације у погледу увеђења нових рестриктивних мера.

- Сходно саветима и препорукама које будемо добили од Градске управе и епидемиолошких служби, ући ћемо у следећи корак. Уколико одлуке републичког Кризног штаба не буду прави одговор на зауставање заразе у Шапцу, ми ћемо можда морати да будемо драстичнији. Нећемо дозволити да нам се догодо новопазарски сценарио у Шапцу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa