Инфо

12. јул 2020.12. јул 2020.
фото: www.olympic.rs

фото: www.olympic.rs

Тест и карантин за путнике из Србије

Путници који из Србије улазе у Хрватску морају од јуче да имају негативан ПЦР тест на корона вирус или да по уласку у ту земљу проведу 14 дана у карантину, одлучиле су хрватске власти.

Хрватски завод за јавно здравље објавио је данас препоруке и упутства за особе које прелазе границу Хрватске и упутства за здравствени наџор над особама које улазе у Хрватску из трећих земаља, преноси Хина.

Одлука о привременој забрани преласка преко граничних прелаза Хрватске не примењује се на држављане ЕУ, без обзира на њихово место пребивалишта, на држављане Шенгенског простора и земаља придружених Шенгенском простору, као ни на чланове њихових породица и држављане трећих земаља који имају дуготрајно боравиште у Хрватској.

На темељу изузећа од забране преласка границе за особе које путују због неодложних личних разлога, за све особе које улазе у Хрватску из трећих земаља, у које спада и Србија, обавезан је здравствени наџор уз 14-дневну самоизолацију. Тај карантин може бити скраћен на седам дана ако особа о свом трошку уради ПЦР тест по уласку у Хрватску и добије негативан резултат.

"Особе које улазе у Хрватску због туристичких или других пословних разлога или које имају други економски интерес, као и особе које путују ради школовања, могу да уђу у Хрватску без обавезе самоизолације уз доказ негативног ПЦР теста не старијег од 48 сати, или уз обавезу 14-дневног карантина ако немају негативан налаз", наводи се у упутствима.

Људи који улазе у Хрватску без обавезе самоизолације дужни су да се у прве две недеље боравка придржавају прописаних мера. Те мере између осталог укључују излазак из смештаја само због нужних активности, ношење маске и држање дистанце од најмање 1,5 метара, што чешће прање руку топлом водом и сапуном и избегавање коришћења јавног превоза.

Привремена забрана уласка у Хрватску из трећих земаља не односи се на особе које путују због неодложних личних разлога, на пример ако су власници некретнина у Хрватској, на здравствене раднике, здравствене истраживаче и сараднике, стручњаке за бригу о старијима и особе које захтевају хитно медицинско лечење.

Не односи се ни на прекограничне раднике, превознике робе, дипломате, полицијске службенике у обављању послова, службе и тимове Цивилне заштите, особље међународних организација и међународно војно особље у обављању функција.

Привремена забрана уласка у Хрватску из трећих земаља не односи се ни на путнике у транзиту, за које ће гранична полиција проверити да ли су напустили територију Хрватске у року од 12 сати. Наведено правило могуће је применити само ако путник излази из Хрватске у суседну државу која омогућава улазак држављанину треће земље.

Хрватска је почетком јула укинула ограничења уласка у земљу за путнике из Србије, која је тада по препоруци Европског савета стављена на листу безбедних земаља по питању епидемије корона вируса. Међутим, у Србији је у међувремену дошло до наглог погоршања епидемиолошке ситуације.
Агенција Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa