Инфо

2. август 2020.2. авг 2020.
Свети Илија

Свети Илија

Од Светог Илије сунце све милије, говорили су стари уочи празника који је први наговештавао краће дане и крај летњих жега, односно скори долазак зиме. Правсолавни верници и Српска православна црква обележевају данас празник посвећен Светом пророку Илији.

Илија је живео у деветом веку пре Нове ере, од раног детињства време је проводио у молитви. Био је пророк, што се често погрешно повезује са врачевима. Они нису живели од прорицања будућности и врачања. То су били мудраци, народни учитељи, како би данас рекли — друштвени и политички радници. Они су стварали и проповедали више религиозне концепције засноване на личној моралној одговорности човека пред Богом. Пророци су истицали етичке вредности религије, у којој нису важни ритуал и церемонија, а чија суштина је у томе да људи буду у души праведни и богобојни. Својим радом пророци су утрли пут настанку хришћанства.

На иконама је Свети Илија представљен како вози ватрене кочије које вуку четири ата. Њима из ноздрва севају муње, а грмљавина је када Илија тутњи по облацима. Свети Илија је слава ваздухопловаца.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa