Инфо

13. август 2020.13. авг 2020.
Градска управа демантује министра Ђорђевића

Градска управа демантује министра Ђорђевића

Начелник Градске управе Милан Васић, одржао је данас у Градској управи, конференцију за новинаре сазване поводом „неистинтих навода министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зорана Ђорђевића и представника Српске напредне странке у Шапцу о незаинтересованости Града Шапца за уређење насеља Шумице“.

Према његовим речима, Град Шабац већ две године континуирано ради на обезбеђењу бољих услова за становнике насеља Шумице. У вези с тим припремљен је пројекат са идејним решењема за изградњу новог насеља. Све у складу са прописима, с обзиром на то да је како каже постојеће нелегално.



-Плански документи указују да су делови постојећег насеља намењени за изградњу јавних саобраћајних површина, а исти се налазе у зони заштитног коридора железнице. Да би се постојећи објекти у заштитном коридору легализовали, потребна је сагласност ЈП „Железнице Србије“. Део насеља које је јуче посетио министар Ђорђевић, никако није могуће легализовати, што значи, да у том делу није дозвољена изградња водоводне, канализационе мреже и путне инфраструктуре- објашњава начелник Градске управе Милан Васић и додаје да је невероватно да повереништво Српске напредне странке у Шапцу то није знало, и на тај начин министра довело у заблуду.



Град Шабац је у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и Канцеларије за људска и мањинска права, спровео пројекат „Техничка подршка за унапређење, животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима“ у оквиру ИПА 2013. године са циљем како би решио овај проблем.

-Пројекат је имао две компоненте, једна се односила на израду урбанистичко техничке документације за ново насеље, коју је град и урадио, и друга која се односила на подршку социјалној инклузији Рома и Ромкиња, кроз формирање Мобилног тима. Тим је био задужен за комуникацију са становницима насеља на терену, који је то и урадио, и обавио разговоре са свих 69 породица у том насељу- истакао је Васић.

Говорећи о томе шта је пројектом предвиђено, начелник Милан Васић је објаснио да је предвиђено да се део стамбених објеката изгради у овом делу постојећег насеља Шумице у ком је дозвољена изградња, и самим тим могућа легализација и прикључење на комуналну инфраструктуру.

-Када је у питању други део, Град је обезбедио додатну парцелу у Улици Боже Милановића, где ће бити изграђена 21 кућа. Планирано је да у насељу буде изграђен и додатни садржај за квалитетније провођење слободног времена грађана. Такође је планирана изградња индивидуалних кућа са окућницом и изградња неколико стамбених зграда. Важно је напоменути да је планирана изградња 15 стамбених решења, то је чак више од броја породица које овде станују, а све у циљу повећања породица и досељавања- навео је Васић.

Град Шабац је спреман за постојећи јавни позив за грант из ИПА 2018, који ће бити расписан у септембру, на ком ће да аплицира управо са овим пројектом. Такође је спреман да као што је решен проблем у колективног центра у Варни и изградње зграде социјалног становања у Улици Зеке Буљубаше, реши и овај проблем насеља Шумице.

-Ми мислимо да је за ове људе неопходно обезбедити нове објекте који су достојни суграђана у 21. веку, а не обећавати канализацију, воду и путу инфраструктуру у нелегалном и неформалном насељу, управо у томе је разлика између Града и Повереништва- закључио је Васић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa