Инфо

30. август 2020.30. авг 2020.
Фото Интернет

Фото Интернет

Летњи активистички фестивал Зона Новог Оптимизма у Шапцу почиње у понедељак

Покрет Нови Оптимизам, уз подршку дневног листа Данас и Фондације за отворено друштво, и ове године организује летњи активистички фестивал Зона Новог Оптимизма у Шапцу.
Зона Новог Оптимизма 2020. ће бити одржана под слоганом "Без лажи, за истину!" од понедељка 31. августа до четвртка 3. септембра на платоу испред тврђаве Стари град, Савска авенија, а трибине ће сваке вечери почињати у 20.00.


"Упркос томе што је опасност од вируса ковид 19 ове године постала главна тема, и што је страх потиснуо друге кључне друштвене теме и сам активизам, одлучили смо да, уз поштовање свих прописаних превентивних мера, пробамо да се окупимо и да покажемо да не пристајемо да се ова ситуација искористи да лаж до краја замени истину у свим областима друштвеног живота. Са једне стране су ауторитаризам и подаништво као доминантни политички и културни обрасци, а чији протагонисти користе нарастајући страх, атомизацију и немогућност окупљања и удруживања да угуше сваки отпор и побуну. Са друге стране смо сви ми, грађани, који као алтернативу промовишемо истину, отворени дијалог у јавном простору, размену мишљења, стручност и компетентност, активизам и солидарност", наводи се у саопштењу покрета Нови оптимизам.

У саопштењу се наводи да ће се овог лета на Зони Новог Оптимизма дебатовати о четири важне теме.

На отварању у понедељак 31. августа разговараће се о начину на који су власти у Србији одговориле на здравствену кризу изазвану пандемијом корона вируса.

"Наслов 'цовид 19 – пандемија лажи' сугерише један критички однос према приступу где је вирус прво проглашен 'најсмешнијим на свету', да би после неколико недеља постао толико опасан да нам 'ни сва гробља неће бити довољна', а онда смо га врло брзо након тога 'победили', иако се касније показало да је то било далеко од истине. Нетачне, сензационалистичке, антинаучне и произвољне изјаве које се мењају из дана у дан нису једини проблем који је могао да забрине грађане и укаже им да ситуација није под контролом. Ту су и прикривања стварног стања у здравственим установама у погледу опремљености и капацитета, као и озбиљне сумње да се манипулише бројевима оболелих и преминулих од ове болести. О свему овоме своје мишљење ће изнети врло компететни саговорници", најавили су организатори.

Други дан је резервисан за културу и причу са уметницима и културним радницима. На трибини на тему "Уметност у одбрани демократије" учествоваће професорка на Факултету драмских уметности у Београду Милена Драгићевић Шешић, редитељ и такође професор на Факултету драмских уметности (ФДУ) Јанко Баљак, историчарка уметности и директорка Народног музеја у Шапцу Нела Тонковић и помоћница градоначелника задужена за младе Марија Ратковић.

О Шабачком летњем фестивалу (ШЛФ) као музичком догађају који је током протеклих 17 година угостио најзначајније домаће и регионалне извођаче говориће музички критичар и новинар Петар Јањатовић, Ален Јовановић из групе Гоблини, Миодраг Јовановић, фронтмен бенда Ништа али логопеди из Шапца и професор Правног факултета у Београду, илустратор и музичар Игор Лечић – Милан Дог, издавач и продуцент Јован Гверо и новинар из Шапца Ханибал Ковач.

Посетиоцима ће бити представљен Омладински клуб Шабачког позоришта, и то кроз разговор редитељке и директорке Шабачког позоришта Милене Миње Богавац са студентима позоришне продукције Јеленом Чеивановић и Луком Лазаревићем. Присутнима ће бити приказана и мини њеб серија Генерација З. Након тога, глумица Даница Грубачки ће извести своју монодраму "Ово није државни посао".

"У среду 2. септембра од 20 часова одржаће се трибина под називом Екологија – зелено и црно. Проблеми загађења и уништавања животне средине постају све значајнији на глобалном нивоу, и људи су свеснији опасности које такве праксе доносе. Једно од кључних обележја понашања, пре свега локалних власти у Србији, у последњих неколико година, је потпуни немар према животној околини и допуштање да се природни ресурси уништавају зарад приватних интереса инвеститора", стоји у саопштењу.

Подсећају да су то актуелни проблеми у Смедереву, Зрењанину, Београду, на Старој Планини, Фрушкој гори и многим другим местима широм Србије.

"Такође је приметно да управо ове теме успевају да на локалном нивоу мобилишу све значајнији број грађана и активистичких организација, оних који директно осећају последице загађења, или су везани за природне локалитете у својим срединама који су се нашли на мети инвеститора и локалних моћника. Један од учесника биће и архитекта Драгољуб Бакић, који ће дати посебан осврт на катастрофалне последице 'инвеститорског урбанизма' у Београду, и то кроз поређење пројекта 'Београд на води', изузетно штетног по јавни интерес и животну средину, и пројекта Шабац на Сави', усмереног ка остварењу најважнијих потреба овог града и његових становника", наводи се у саопштењу.

Затварање фестивала обележиће трибина о издавању лажних диплома на (углавном) приватним факултетима, измишљеним за ову сврху, наводе организатори.

"На овој трибини говориће се и о плагијатима, политичким притисцима на професоре универзитета, али и уопште о интегритету чланова академске заједнице данас и потреби њиховог критичког става према актуелном стању. О свему томе ће између осталих говорити професорка Универзитета у Београду Биљана Стојковић, економисткиња и уредница портала Нова економија Биљана Степановић, Јелена Васиљевић са Института за филозофију и друштвену теорију, професор Филозофског факултета Огњен Радоњић, професор Православног богословског факултета у Београду Родољуб Кубат као и други релевантни саговорници", најавили су из Нови организатори.

Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa