Инфо

14. септембар 2020.14. сеп 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Удружење Агропрофит: Сточари у Србији незадовољни расподелом субвенција за откуп товне јунади

Сточари у Србији незадовољни су начином на који ће држава субвенционисати интервентни откуп товне јунади, а удружење Агрипрофит ће поново тражити да се усвоји њихов предлог и да добију по 20.000 динара по грлу, рекао је данас председник те асоцијације Чедомир Кецо.

"Удружење је предлагало да се произвођачима додели субвенција од 20.000 динара по грлу, а Министарство пољопривреде је направило модел по којем откупљивачи који су купили товну јунад и платили 252 динара по килограму живе ваге, могу да добију субвенцију од 26 динара по килограму", рекао је Кецо.

Додао је да откупљивачи немају никакав мотив да килограм товне јунади плате 252 динара, односно 2,10 до 2,15 евра по килограму живе ваге, а затим траже од државе субвенцију од 26 динара по килограму јер на тржишту могу да купе по 1,30 евра по килограму или за око 150 динара.

Држава је прошле недеље изменила Уредбу о програму финансијске подршке пољопривредним произвођачима кроз "откуп тржишних вишкова товне јунади у отежаним условима услед пандемије КОВИД-19" којом је предвиђено укупно 236 милиона динара за субвенције.

Финансијску подршку од 26 динара по килограму ће, према тој уредби, добијати откупљивачи који килограм живе ваге јунади, минималне тежине 500 килограма, плате 252 динара.

Кецо је рекао да је држава која је погрешила у начину расподеле подршке, уз то и спора јер је протекло месец дана од када је Агрипрофит алармирао да се товна јунад продају у бесцење јер су смањени и потрошња на домаћем тржишту и извоз, због чега је пала тражња.

"Предложили смо да се, поред постојеће субвенције од 15.000 динара по грлу, произвођачима додели још 20.000 динара по грлу, било да јунад иду у прераду или извоз, али то није прихваћено", рекао је Кецо.

Како је рекао, прекупци по Србији купују јунад по 1,30 по килограму живе ваге и то без икаквих папира и извозе у Албанија где их продају по 2,10 евра по килограму.

"Једна израелска фирма је заинтересована да у Србији купи 5.000 јунади, али нема намеру да килограм плати 252 динара да би од државе добила субвенцију од 26 динара по килограму, јер јунад може да купи јефтиније", рекао је Кецо.

Уредба има и низ других ограничења, какво је да се субвенција може дати регистрованим газдинствима, за највише 100 јунади предузетницима или за 500 привредним субјектима који имају регистровано пољопривредно газдинство.

Предвиђено је и да мора да протекне најмање 120 дана од регистрације јунади до испоруке, а откупљивач да би добио субвенцију мора да прибави и низ документа да би доказао да је откупио јуне по траженој цени.


Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa