Инфо

(18. септембар 2020.)

Посебан режим за повратнике

фото: Image by RENE RAUSCHENBERGER from Pixabay

фото: Image by RENE RAUSCHENBERGER from Pixabay

Грађани Србије који од данас после 18 сати уђу у земљу, биће под посебним здравственим надзором. Они ће при преласку границе добити здравствено упозорење, у коме ће бити упознати са свим обавезама које су дужни да испуне. Први корак који би требало да предузму при повратку у земљу је тест самопроцене на Ковид-19 који је доступан на сајту www.e-zdravlje.gov.rs

Попуњавање тог упитника помоћи ће им да добију бољи увид у своје опште здравствено стање и резултат теста ће бити показатељ да ли је потребно да се јаве у ковид амбуланту.

Грађанин који попуњава тест треба да резултат одштампа или сачува, како би имао доказ о урађеном тесту. То значи да не треба по аутоматизму сви који се враћају из иностранства да посећују Ковид амбуланте, већ само они који урађеним тестом самопроцене добију таква упутства.

Период посебном здравственог надзора траје 10 дана, тако да десетог дана од повратка из иностранства, грађани који при првом тесту нису добили упутство за одлазак у Ковид амбуланту треба да још једном ураде тест самопроцене на ковид-19.

Уколико резултати тада покажу да нема опасности од инфекције, посебни здравствени надзор за њих престаје да важи.

За оне који нису у могуцности да испуне онлајн упитник, треба да телефоном позову Институт или Завод за јавно здравље у свом граду или општини и добиће сва неопходна упутства.

Свако непоступање по упутствима из здравственог упозорења представља грубо кршење епидемиолошких мера и свесно угрожавање сопственог здравља, али и здравља становништва Србије.
Дневник

Најновији број

22. октобар 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa