Инфо

19. септембар 2020.19. сеп 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Кисић Тепавчевић: Здравствени наџор важи за повратак из свих земаља

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић казала је да се мере здравственог наџора, које су ступиле на снагу јуче у 18 часова, примењују на све земље, с обзиром да је у највећем броју европских држава епидемиолошка ситуација неповољнија него у Србији.

Она је данас на ТВ Прва рекла да процене по којима је у Црној Гори ризик од заражавања 25 пута већи него у Србији, а у Хрватској и Босни и Херцеговини између пет и десет пута већи, заснован на подацима Европског центра за контролу болести, који рачуна колика је шанса за инфекцију корона вирусом у двонедељном периоду.

Кисић Тепавчевић је навела и да је само јуче 4.500 особа пријавило повратак из иностранства на специјализовани сајт, да су добијали око десет пријава у минути, што указује да су грађани одговорно поступили.

Напоменула је да је казна за непоштовање нових мера "законски регулисана", није прецизирала какве казне су прописане за непријављивање путовања. Указала је да Кризни штаб не жели да "стави акценат на казне", већ на личну одговорност.

"(Боља ситуација у Србији) не сме да нас уљуљка... Уопште не треба да причамо о казнама, то није поента... Нико не може да ме убеди да ће потенцијална санкција била већи подстицај да се пријави него жеља да се остане здрав. (Апеловање на савест) мора да буде довољно", навела је Кисић Тепавчевић.

Она је додала и да грађани не треба да попусте са дисциплином у периоду слава који ускоро почиње, као и да је настава за ђаке тренутно организована са "максималном предострожношћу".

"Видимо да има пар спорадичних случајева, то треба да нас радује, не да побуђује сумњу. Ако се деси оболевање, то не треба нико да сакрије, поготово они којима се деси таква врста инфекције", казала је Кисић Тепавчевић. Она је додаје да ће почетак академске године на факултетима представљати повећани ризик, и због боравка студената у студентским домовима.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa