Инфо

24. септембар 2020.24. сеп 2020.

РГЗ поново позвао институције и јавне бележнике да користе бесплатан увид у катастар непокретности

Републички геодетски завод (РГЗ) подсетио је данас да је свим државним институцијама, професионалним корисницима и јавним бележницима омогућио директан и бесплатан увид у податке катастра непокретности и позвао их да користе те податке уз помоћ сервиса и апликација који су им на располагању, како би поступци које воде били урађени брже и ефикасиније, а грађани не би били изложени непотребним трошковима.

Истакнуто је да грађани нису дужни да прибављају изводе из листа непокретности како би остварили своја права код јавних бележника, геодетских организација, институција социјалне и здравствене заштите, јавних служби за прикључење комуналне инфраструктуре, регистрацији газдинстава.

На основу анализа за период од 7. јула, када је почела примене Уредбе о условима за издавање извода из листа непокретности и листа вода из Геодетско катастарског информационог система од стране јавних бележника и геодетских организација, до 11. септембра утвђено је да је укупан број поднетих захтева за издавање листова непокретности на шалтерима Служби за катастар непокретности смањен за само 50 одсто.

За исти проценат је умањен број поднетих захтева за издавања листа непокретности за потребе поступака у наделжности Јавних бележника (овера уговора, оставинских поступака и слично), док је само за 30 одсто смањен број захтева од стране других државних органа и јавних предузећа.

"Из напред наведеног јасно је да јавни бележници и друге институције у којима грађани остварују своја права не користе могућности које им се пружају директним и бесплатним приступом Геодетско катастарском информационом систему катастра непокретности и на тај начин грађане и даље малтретирају и излажу непотребним трошковима", наведено је у саопштењу.

Наведено је и да "јавни бележници изазивају конфузију и збуњују грађане, јер издају изводе из листова непокретности чија форма није у складу са одредбама наведене Уредбе".

"Позивамо и све јавне бележнике, геодетске организације и остале институције које користе податке катастра непокретности, да ради ефикасности поступака које воде, а у интересу грађана Србије користе све предности сервиса и апликација које је развио РГЗ, а за које је добио низ признања од домаћих и иностраних институција и организација", саопштио је РГЗ.

Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa