Инфо

25. септембар 2020.25. сеп 2020.
Бета/ Wикимедиа/Петр Новáк, Wикипедиа

Бета/ Wикимедиа/Петр Новáк, Wикипедиа

Умро редитељ Горан Паскаљевић

Редитељ Горан Паскаљевић, један од најзначајнијих представника српске кинематографије, умро је у 74. години у Паризу, јавили су београдски медији.

Студирао је на чувеној прашкој филмској школи ФАМУ, а после првог играног филма "Чувар плаже у зимском периоду" (1976), снимио је више од 30 документарних и играних остварења широм света.

Редитељ је култних остварења "Посебан третман", "Варљиво лето '68", "Буре барута"... Прошле године премијерно је приказан његов нови филм "Упркос магли", са којим је гостовао на домаћим и интернационалним фестивалима.

Музеј модерне уметности у Њујорку МоМА 2008. и Британски филмски институт у Лондону 2010. приредили су пуну ретроспективу његових играних филмова, заједно са монографијама енглеском језику о његовом раду.

Часопис "Верајети" сврстао га је 2001. у пет најбољих режисера године (поред Ласла Халстрома, Нила Џордана, Стивена Содерберга и Едварда Јанга).

Паскаљевић је направио више од 30 документарних и 13 играних филмова.

Добитник је многих престижних награда међу којима је Награда критичара за најбољи европски филм 1998. за Буре барута, Награда критичара у Сан Себастијану 1990. за Време чуда.

Новембра 2007. Паскаљевић је одликован француским Орденом уметности и књижевности.
Извор: Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa