Инфо

29. септембар 2020.29. сеп 2020.
Преминула композиторка Исидора Жебељан

Преминула композиторка Исидора Жебељан

Композиторка Исидора Жебељан, чланица Српске академије наука и уметности (САНУ), преминула је данас у Београду у 54. години.

Како је саопштено из САНУ, Исидора Жебељан је била једна од најпроминентнијих и најизвођенијих српских композиторки на светској музичкој сцени а "њен одлазак представља велики губитак за Српску академију наука и уметности и целокупну српску и светску уметност и културу".

Телеграм саучешћа поводом смрти познате композиторке упутио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић који је навео да ће Исидора Жебељан остати упамћена као "један од корифеја српске уметничке музике с почетка 21. века и једна од најзначајнијих композиторки у историји наше културе".

"Била је музички таленат и стваралац велике магнитуде, креативна, иновативна и јединствена. Њена дела била су препозната, извођена и високо цењена на свим меридијанима и код публике истанчаног укуса. Постала је савремени класик у некласичном маниру", навео је Вукосављевић а пренело ресорно министарство.

Исидора Жебељан студирала је композицију на Факултету музичке уметности у Београду а од 2002. је била професорка композиције на истом факултету, и то као прва жена професор композиције у Србији.

За дописног члана САНУ изабрана је 2006, а за редовног 2012. године. Била је и члан Светске академије уметности и науке.

Компоновала је музику за 40 позоришних представа у свим значајним кућама у Србији, Норвешкој, Хрватској и Црној Гори. За рад на том пољу три пута јој је додељена Стеријина награда.

Нека од њених најважнијих дела су опере "Зора Д", "Маратонци", "Симон изабраник" и "Две главе и девојка", оркестарска дела "Коњи Светог Марка", "Зујте струне" и "Есценас пицарас", концертантна дела "Игра дрвених штапова" за хорну и гудаче, "Фрула и фламингоси" за кларинет и оркестар, "Три чудне љубави" за виолину и оркестар и циклус песама за глас и оркестар "Руковети".

Музику Исидоре Жебељан изводе најзначајнији ансамбли данашњице, као што су Октет Берлинске филхармоније, Би-би-сијев симфонијски оркестар, Гетеборшки симфонијски оркестар, Бечки симфоничари, Бродски квартет и други.
Beta

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa