Инфо

11. октобар 2020.11. окт 2020.
Награде "Позоришног пролећа" 2020

Награде "Позоришног пролећа" 2020

Последњом представом у такмиачрском програму "Нечиста крв" насталој по најпознатијем делу Боре Станковића, синоћ је окончан такмиачрски део фестивала "Позоришно пролеће", ове године, због пандемије вируса, организованог у октобру, а познати су и добитници награда.

Образложење жирија:

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ У ЦЕЛИНИ
ТРАВНИЧКА ХРОНИКА – Српско народно позориште у сарадњи са НП Сомбор

За целовит сценски утисак перманентног кошмара који се понавља на просторима који производе много више историје него што могу да поднесу, а у којем су глумачки ансамбл, костими, маске, музика, сценски покрет и сценографски оквир заокружили слику мрачне стварности.

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ РЕЖИЈУ
Југ Ђорђевић – НЕЧИСТА КРВ

За концепт којим је, често на ивици ножа, представио свет заснован на неправди коју, првенствено, трпе жене, но у којем су жртве и мушкарци. Тај свет се очигледно нимало није променио од времена Боре Станковића до данас, а редитељ је постигао да слику тог света, који препознајемо као наш, сачува у оквирима литературе Боре Станковића.

НАГРАДА „ЉУБИША ЈОВАНОВИЋ“ ЗА НАЈБОЉУ МУШКУ УЛОГУ
Марко Марковић – ТРАВНИЧКА ХРОНИКА – Српско народно позориште, Нови Сад у сарадњи са НП Сомбор.

Марко Марковић је успео фино да нијансира не само разлике између појединих рола које је тумачио, него и да проникне у личну драму Николе Роте и покаже сву дубину тог лика.

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ ЖЕНСКУ УЛОГУ
Емина Елор – УПОТРЕБА ЧОВЕКА – Нови тврђава театар, Град театар Будва, Еаст њест центар Сарајево и Новосадско позориште

Емина Елор је заокружила тргичну судбину особе која је прошла пун круг од филистарске атмосфере Новог Сада пред рат, преко пакла Аушвица до ослобођења које не разликује од логора, притом користећи једноставна средства, пласирајући емоцију без патоса и успевајући да на сцени прикаже све трзаје унесрећеног тела, али и још више – дамаре душе која је осуђена на проклетство.

НАГРАДА ЗА ЖЕНСКИ АНСАМБЛ ПРЕДСТАВЕ „НЕЧИСТА КРВ“
Позориште „Бора Станковић“, Врање

Чланице женског ансамбла представе „Нечиста крв“ су нијансирале различите фазе из живота не само Софке, него Жене запретене у свету којим управљају њима стране силе: од патријархата, до бескрупулозне жеље за стицањем, нимало им наклоњене, а у којима их увек препознајемо као губитнице.

НАГРАДА ЗА ДРАМАТИЗАЦИЈУ
Тијана Грумић – НЕЧИСТА КРВ - Позориште „Бора Станковић“, Врање

За изузетно храбар и промишљено изведен поступак превођења епског наратива Боре Станковића у ефектну, сценски потентну, савремену драмску форму.

НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈУ
Андреја Рондовић – НЕЧИСТА КРВ - Позориште „Бора Станковић“, Врање

За чаролију којом нас је увела из света сурове чаршије у интиму дома који се повинује тој чаршији и минималистичка средства којима је представила амбијент располућен између традиционализма грађанске атмосфере и скоројевићског менталитета.

НАГРАДА „ЗАЛОГ ЗА БУДУЋНОСТ“
Иван Марковић – ЛЕПА БРЕНА ПРОЏЕКТ - Битеф театар и Флајинг Џинџер, Београд и Шлахтхаус театар, Берн

За фино профилисан баланс између мушког и женског принципа, између драматичне интиме и потребе за успехом на естради, те начина на који је судбину лика који тумачи повезао са причом поп-културног феномена из наслова представе.

Жири је био суочен са чињеницом да су три од четири представе изведене на овогодишњем фестивалу, настале као драматизација домаћег романа. Сматрамо да се овде не ради о једноставним, „уобичајеним“ превођењима новелистике на „језик драмске форме“, него о делима која задржавају наративну форму оригиналних романа, смештајући их у нови, изведбени контекст. То видимо као врлину у нашој театарске стварности.

Александар Милосављевић
Оливера Милошевић
Јелена Стокућа

Фестивал ће бити затворен вечерас када, у част награђених буде изведена представа "Два витеза из Вероне".

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa