Инфо

21. новембар 2020.21. нов 2020.

Поворка са ковчегом са телом патријарха Иринеја кренула ка Спомен храму Светог Саве

Поворка са ковчегом са телом патријарха Српске православне цркве Иринејем кренула је према Врачару, ка Спомен храму Светог Саве, након завршетка службе и литургијског отпуста у Саборној цркви.

Претходно су у Саборној цркви одржани света литургија поводом Арандјеловдана, славе београдске Саборне цркве и помен преминулом патријарху.

Свети архијерејски синод СПЦ обавестио је јавност да ће се се током молитвеног испраћаја преминулог патријарха Иринеја, СПЦ стриктно придржавати епидемиолошких мера које су прописали надлежни државни органи.

Изнад тела патријарха била је постављена прозирна плоча, коју су свештеници повремено дезинфиковали због целивања верника, а само део окупљених у Саборној цркви је носио маске.

Помен је пре Саборне цркве служен у Патријаршијском двору. Служио је митрополит дабробосански Хризостом уз саслужење епископа шумадијског Јована, крушевачког Давида и нишког Арсенија, у присуству епископа ремезијанског Стефана, викара патријарха.

Колону ће испред Храма Светог Саве дочекати војска, а у храму и свештенство.

Помен на Врачару је заказан за 12.30, а након тога ће целог дана и ноћи свештеници читати јевандјеља над његовим одром.

Земни остаци патријарха ће бити изложено у Храму Светог Саве за исказивање поштовања све до сутра, када ће по завршетку литургије и опела бити положено у крипту Храма.

Патријарх Иринеј биће први поглавар СПЦ који ће ту бити сахрањен.

Почетак литургије и сахране заказан је за 9 часова.

Патријарха Иринеј преминуо је у петак, 20. новембра, у 7.07 сати у Војној болници на Карабурми, од последица корона вируса.

У Србији је због смрти патријарха СПЦ истог дана проглашена тродневна жалост.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa