Инфо

1. децембар 2020.1. дец 2020.

Вечерње новости: Судови пред колапсом због тужби против банака

Све већи број тужби грађана Србије против банака, најчешће због незаконитог обрачуна трошкова кредита, буквално прети да блокира рад судова, а остала рочишта се због тога заказују за 2022. годину, рекла је председница Управног одбора Удружења судија и тужилаца Ивана Јосифовић, пренеле су "Вечерње новости".

Јосифовић је за данашње Новости навела да је прилив тужби толики да судови не стижу да се баве осталим предметима из грађанске материје, додајући да огласа за заступање оних који туже банке има и на аутобуским стајалиштима и бандерама.

"Само за један дан у основни суд у Новом Саду стигло је 1.500 тужби против банака, па су ангажовани уписничари из грађанске и кривичне материје да помогну да се предмети формирају и заведу", рекла је Јосифовић.

Према њеним речима, најоптерећенији су Први и Трећи основни суд у Београду.

Како пишу "Вечерње новости", у Првом основном суду је само од почетка ове године, до 20. новембра примљено 39.030 парничних предмета у којима се као странка појављује банка.

"У више од 99 одсто случајева банка је у својству туженог и то по основама спора 'неосновано богаћење' и 'утврђење'. Поменутих 39.303 предмета чини 76,1 одсто укупно примљених предмета у П уписнику ове године", рекла је за лист ПР Првог основног суда Бојана Станковић.

Како је додала, подељено са тренутним бројем поступајућих судија у парници, свако од њих је у просеку примио по готово 90 предмета у којима је странка банка.

У тексту се подсећа и да је судска пракса у овим случајевима искристалисана, те да су све инстанце потврдиле да банке нису имале право да обрађују трошкове кредита.

Ситуација је јасна све до Врховног касационог суда, који одбацује захтеве за ревизију поступка које подносе банке, али оне упркос томе не прихватају судску праксу, навео је лист.

Због тога је Удружење судија и тужилаца позвало државу да формира радну групу и нађе начин да заштити судски систем због грађана, којима ће усред преоптерећености судова, бити угрожено право на суђење у разумном року.


Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa