Инфо

12. децембар 2020.12. дец 2020.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Милена Богавац, Нела Тонковић: Незаконита разрешења

Поводом јучерашње одлуке Скупштине града Шапца о разрешењу дужности директорки Народног музеја и Шабачког позоришта досадашње директорке ових установа културе Нела Тонковић и Милена Богавац одржале су конференцију за медије и истакле да се ради о незаконитом поступку.

-Могу да закључим да је реч о једној незаконитој смени са места директора Народног музеја Шабац. И то не видим другачије, јер постоје тачни, јасни законски услови који треба да буду испуњени да би неком престао мандат. И разрешење законски се прописује другачије. Неопходно је да се то уради на адекватан начин. Наша образложења нису била нити у писаном, нити у усменом облику достављена/саопштена до јучерашњег дана и седнице Скупштине. Стојим иза тврдње да је ово незаконито решње и веома сам изненађена да у овој земљи још увек постоје инстанце који законе сматрају неозбиљним – навела је Нела Тонковић нагласивши значај Закона о култури као основе за организацију рада установа.

-Радимо на основу Закона о култури, њиме се водимо. Држава у протеклих неколико година покушава да професионализује област културе. Неке локалне самоуправе то раде успешно, а видимо да се и Министарство културе и информисања труди да на вишем нивоу имплементира Закон, а онда се догоди нешто овако. Поново морам да нагласим да је за мене ово не само незаконитно, него и недопустиво да се догоди, у земљи коју желимо да стварамо и градимо – појаснила је Тонковић и додала да су уочене неправилности и када је у питању именовање чланова Управног одбора Народног музеја.

-Члан 42 Закона о култури јасно прописује начин на који се именује члан Управног одбора који долази из редова запослених у установи. Њега именује оснивач установе, односно Скупштина, али о том именовању претходно се тражи сагласност (мишљење) репрезентативног синдиката, или се то чини изјашњавањем запослених уколико синдикат не постоји. Код нас синдикат не постоји, запослени се нису изјаснили и ово решење о Управном одбору Музеја је преписано из претходног мандатног периода. Морам да нагласим да то никако не умањује достигнућа колеге који се нашао у Управном одбору, али је требало да буде поштована законска процедура и сигурна сам да би одговор за било кога од колега, био и више него повољан да учествује у раду Одобора.

Драматуршкиња Милена Миња Богавац се слаже са ставом досадашње директорке Народног музеја Шабац да одлуке усвојене на седници Скупштине нису биле у складу са правном регулативом.

-Желеле смо да укажемо да није поштована законска процедура приликом наших разрешења и да на конференцији јавност упознамо са нашим досадашњим радом у установама на чијем смо челу биле. Чудан је осећај када вас неко у току сезоне и ствари које радите по питању продукције „пресече“ и не можете да организујете мисли, јер размишаљате о стварима и проблемима које сте имали до јуче, а одједном више нису ваши. Оно што бих волела је да колеге које пролазе кроз исте, или сличне ситуације то кажу и да јавност буде упозната. Тренутно ми је потребан мали предах и да о свему размислим – рекла је дојучерашња директорка Шабачког позоришта о актуелним дешавањима.

Богавац и Тонковић на чело поменутих градских установа културе постављене су након конкурса којима је предвиђено да њихови мандати трају до 2023. године.

-Веома сам поносна на запослене у Музеју, осећам велику захвалност публици која је пратила наш рад, прихватала све ново што смо укључили у наше деловање, као и свим грађанима који су нам донирали своје предмете како би постали део заједничке баштине. Понос, захвалност и љубав су три кључне речи – каже Нела Тонковић.

-Када протекне неко време вероватно ћу увидети да сам у сваком смислу у Шапцу много више добила него што сам тренутно изгубила, искуствено и када су у питању пријатељи. Оно што сигурно знам је да Шабачком позоришту, колективу, целокупној установи као и Владимиру Василићу који је постављен на место вршиоца дужности желим све најбоље. Увек може да рачуна на моју помоћ, а ако не будем могла да помогнем сигурно нећу одмоћи – нагласила је Миња Богавац.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa